ELS NÚMEROS DE LA GENERALITAT

El Govern i els comuns aproven uns pressupostos superats pel virus

Aragonès bateja els comptes del 2020 com «la primera pedra de la reconstrucció»

Cs i el PSC estenen la mà a l'Executiu per pactar canvis i impulsar la recuperació

jregue53220327 grafcat5513  barcelona  24 04 2020   el presidente de la gen200424210305

jregue53220327 grafcat5513 barcelona 24 04 2020 el presidente de la gen200424210305 / Job Vermeulen

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tres anys després, la Generalitat compta amb uns nous pressupostos. Unes partides que aquesta vegada no estan subjectes a contrapartides pròpies del procés, però que resulten insuficients per fer front a l’impacte de la pandèmia del coronavirus. Un ‘reset’ a què el Govern i els comuns pretenen sumar-hi les forces de l’oposició, que estenen la mà per conjurar-se en un fòrum de reconstrucció a la catalana en què es puguin afegir també agents econòmics i la societat civil. Cs i el PSC van llançar la proposta amb diferents accents i el president Quim Torra va recollir el guant.  

Passades les 22.00 hores, amb una votació maratoniana en un ple de format reduït –16 diputats votaven presencialment, 93 per delegació i uns altres 25 ho feien per via telemàtica–, el Parlament ha aprovat el projecte que el Govern va acordar amb els comuns, l’abstenció dels quals ha servit per validar el gruix de l’articulat.

«Aquests pressupostos són la primera pedra de la reconstrucció del país», va animar el vicepresident Pere Aragonès durant el debat dels pressupostos al Parlament, en un hemicicle que va quedar reduït a la presència de 21 diputats i que per primera vegada va posar en pràctica el vot telemàtic, al qual només es va acollir el grup de JxCat. Però ningú es va moure de les seves caselles. Els pressupostos van tirar endavant amb el recolzament de JxCat i ERC, i l’abstenció dels comuns, que van elevar el to contra l’Executiu per burxar en la confrontació amb el Govern a compte de la gestió de l’emergència.

«Desfasats»

L’oposició es va posar d’acord en dues qüestions: que no és cert que hi hagi 3.142 milions nous per gastar, perquè el 2019, amb els pressupostos prorrogats, se’n van gastar 3.600 més que el 2017, i que, de facto, els pressupostos aprovats són «paper mullat» perquè neixen «desfasats» a causa del Covid-19. 

Torra va admetre en la sessió de control celebrada al matí que amb aquests comptes no n’hi ha prou per fer front al cost sanitari que està generant el coronavirus. Això sí, va deixar en mans de les «transferències directes de l’Estat», provinents del fons de rescat de la Unió Europea, el càrrec de la recuperació. JxCat i ERC van pressionar l’Estat des de la tribuna perquè injecti liquiditat a Catalunya i pagui «els deutes pendents i històrics». «El mateix que Espanya demana a Europa, ho demana Catalunya a l’Estat», va dir Aragonès, reclamant al Govern central que s’adapti l’objectiu de dèficit i no cobri interessos de les transferències que rebin per fer front al deute. En una entrevista a TV-3, va rebutjar les polítiques d’austeritat i va dir que ara toca «una política expansiva».

El vicepresident va agrair la «responsabilitat» dels comuns i la va contraposar a la posició «immobilista i conservadora» del PSC i la CUP, unes declaracions que van disgustar l’oposició, que va posar en dubte la voluntat del Govern d’arribar a acords, i que van enervar la CUP. «Potser comencem amb mal peu», va rebatre la diputada Maria Sirvent

Compromís

Cs va fer servir un to molt més constructiu, que fins i tot va agrair Torra en la sessió de control, i va estendre la mà al Govern per als pressupostos del 2021. «Només hi ha una opció: treballar junts de forma responsable, exigent i lleial», va etzibar el diputat José María Cano.

El PSC també va apostar pel diàleg i es va obrir a ser un potencial aliat de l’Executiu per fer front al virus. De fet, Miquel Iceta va entregar a Torra un document amb propostes per a un pacte català de reconstrucció econòmica. El PPC va exigir al Govern que aparqui el procés i que se centri a atendre les urgències socioeconòmiques.

Notícies relacionades

«Tenim paraula. Quan ens comprometem, complim», va dir Jéssica Albiach al Govern, no sense crítiques per burxar en la confrontació amb el Govern central. La líder parlamentària de Catalunya en Comú Podem es va compassar amb Aragonès i va blindar els pressupostos com la prèvia d’un pla de xoc per al coronavirus. Va enaltir la reforma fiscal que plantegen els comptes i va afirmar que és la millor eina per atendre les necessitats dels més vulnerables. Encara així, va censurar el dard d’Aragonès al PSC i la CUP.

Sí que hi va haver consens a l’hora d’inaugurar la sessió –la primera des que es va decretar l’estat d’alarma– amb un minut de silenci dedicat a les víctimes del virus i a parar a les vuit per aplaudir els sanitaris. Un punt de trobada que el temps dirà si va ser anecdòtic o el preludi de comuns denominadors en la lluita contra la pandèmia.