RESOLUCIÓ JUDICIAL

El jutge exculpa de suborn el Síndic de Greuges

Ribó va viatjar a una final de la Lliga de Campions en un vol pagat per un imputat en el 'cas 3%'

El togat argumenta que no hi ha proves que el «regal» es produís a raó del seu càrrec

rafael-ribo

rafael-ribo

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha arxivat la investigació oberta per presumpte suborn impropi contra el Síndic de Greuges Rafael Ribó pel viatge que va realitzar el 2015 per assistir a la final de la Lliga de Campions a Berlín en què jugava el Barça i la Juventus i que va ser costejat per Jordi Soler Paredes, un dels empresaris investigats en la trama del 3%, segons la interlocutòria a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

El magistrat argumenta que «no existeixen indicis fundats i seriosos que permetin afirmar sòlidament» que el «regal» de l’empresari al síndic «es produís en consideració de la seva funció, per la qual cosa s’ha de concloure que aquesta conducta queda extramurs del dret penal, sense que altres valoracions des d’altres aproximacions (polítiques, ètiques o morals) resultin rellevants» en aquest procés penal. Ribó va aconseguir places per a ell, la seva dona i la seva filla gràcies a la gestió d’una tercera persona. I afegeix que «s’han facilitat explicacions raonables que contextualitzen el desplaçament a simples relacions amicals i l’allunyen de la consideració a càrrec seu».

Les persones que van participar en aquest viatge s’integraven en dos grups de diferent procedència: d’una banda, el mateix Soler Paredes i els seus familiars i compromisos comercials, i de l’altra, Rafael Camp i la seva dona, així com gent pròxima a ells, entre els quals, Rafael Ribó, la seva dona i la seva filla Alba. El síndic i els seus dos familiars es van acoblar al trasllat gràcies a la gestió de Camp, segons detalla la interlocutòria del jutge. En el viatge s’incloïa no només el lloguer de l’avió, sinó també una furgoneta per als desplaçaments. Tot això va ser costejat per Soler Paredes i el cost va ascendir a 39.900 euros, que van ser facturats a tres empreses del Grup Soler.

Principis de prova

Notícies relacionades

El magistrat exposa en el seu escrit que s’ha no només d’individualitzar la conducta respecte a Ribó, que és aforat i hauria de ser investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (no se n’accepta el trasllat), sinó que també s’han de «precisar els indicis o principis de prova que poden servir de recolzament a aquesta imputació. I reitera que no n’hi ha prou amb sospites o conjectures, sinó indicis fundats i seriosos que permetin establir una imputació la probabilitat dels quals sigui més exigent».

El jutge detalla que perquè es produeixi el delicte de suborn ha d’existir una «connexió causal entre l’entrega del do i regal i l’ofici públic de l’autoritat o funcionari», qüestió que en el cas de Ribó no hi és. A més, recorda que es va produir una situació similar anys enrere, però que llavors es tractava d’un viatge a Roma. Ribó i la seva filla van volar a la capital italiana Roma «per pura casualitat» en l’avió contractat per Soler Paredes. Aquest fet, segons la interlocutòria, «bé pot ser que justifiqués» que Camp plantegés a l’empresari la possibilitat que el síndic s’unís novament al viatge amb destinació a Berlín.