Polèmica entorn de la Guàrdia Civil

Interior dona per conclòs l'incident del lapsus del general Santiago

El ministre Grande-Marlaska va enviar un whatsap de recolzament al número tres de la Guàrdia Civil

Pablo Casado no es creu que fos una relliscada i Santiago Abascal acudirà als tribunals

undefined53169025 graf2819  madrid  19 04 2020   captura de la se al instituci200420170831

undefined53169025 graf2819 madrid 19 04 2020 captura de la se al instituci200420170831

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Malgrat que el líder del Partit Popular, Pablo Casado, vol explicacions en seu parlamentària, en la Guàrdia Civil i el Ministeri de l’Interior comencen a donar per conclòs l’incident ocasionat aquest diumenge pel lapsus del general cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, José Manuel Santiago, en la roda de premsa dels portaveus del comitè tècnic de seguiment de l’epidèmia.

El número tres de la Guàrdia Civil havia descrit com un dels objectius de l’institut armat, dins de la seva campanya de lluita contra les falòrnies de l’epidèmia, «minimitzar aquest clima contrari a la gestió de la crisi per part del Govern». Gairebé immediatament, en la mateixa tarda de diumenge, la seva relliscada va ser aprofitada en les xarxes socials per part de perfils de la dreta, la ultradreta i cercles de la teoria de la conspiració per presentar com a provada una suposada utilització de l’institut armat per part de l’Executiu per perseguir presumptes dissidents.

En ple incendi, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va enviar un missatge al general Santiago per WhatsApp. Va ser diumenge a mitja tarda, segons fonts pròximes al cas. En el missatge, el ministre li va expressar «el seu recolzament i el seu suport», indiquen aquestes fonts. De nit, en una entrevista concedida a ‘El Objetivo’ de La Sexta, el titular d’Interior va negar l’existència de qualsevol ordre a la Guàrdia Civil per afavorir el Govern –«seria il·legal», va dir– i va demanar: «Deixin tranquil el general».

Incòmoda roda de premsa

La directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, també li va enviar un missatge de recolzament, segons fonts de la Guàrdia Civil, quan en aquest cos policial s’estenia la versió que el general demanaria el seu relleu com a portaveu de l’institut armat en la quotidiana roda de premsa. Santiago apareix al faristol de la Moncloa cada dia substituint el tinent general Laurentino Ceña, director adjunt operatiu del cos, que va resultar encomanat pel coronavirus.

«En cap moment va demanar aquest paper», insisteixen les avicies fonts, que parlen de la creixent incomoditat dels uniformats que apareixen juntament amb el doctor Fernando Simón i la secretària general de Transports, María José Rayo, amb una fórmula de compareixença pública diària que els sotmet a «sobreexposició mediàtica».

El general José Manuel Santiago, cap d’Estat Major de la Guàrdia Civil, és un home de perfil tècnic, sense cap vel·leïtat política que li pugui atribuir cap font policial, poc conegut entre les unitats operatives de l’institut armat, perquè la seva carrera ha tingut més a veure amb la gestió i part del seu prestigi s’ha forjat en missions internacionals. En la cúpula de la Guàrdia Civil consideren la seva trajectòria «impecable», segons les mateixes fonts.

«Es va equivocar, i ja està»

Aquest dilluns, i poc abans que Pablo Casado digués en roda de premsa que no es creu que va ser un lapsus, Vox ha espremut encara el cas anunciant que acudirà a un jutjat de guàrdia perquè aclareixi si hi ha una ordre política darrere el que va dir el general. Per al líder de Vox, Santiago Abascal, l’Executiu utilitza la Guàrdia Civil per a «convertir sistemàticament en falòrnia i proscriure l’acció de l’oposició».

Cap de les associacions de la Guàrdia Civil han formulat crítiques a la frase de Santiago. Des de la principal, l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), Juan Fernández, el seu portaveu, resta importància a l’incident i nega cap ús partidista de l’institut. «Es va equivocar, i no se li ha de donar més voltes», opina.

Hi ha, és clar, una ordre donada a la Policia i la Guàrdia Civil d’actuar contra les falòrnies delictives, però no en el sentit que aquestes i altres falòrnies estan estenent en les xarxes socials. «El Govern i la fiscalia investiguen una possible organització criminal que està difonent mentides per crear alarma social –explica Juan Fernández–. I una part de la generació d’aquesta alarma social consisteix en la desautorització del que diuen fonts oficials».

El fenomen arriba a tal punt que fins i tot impacta en les mateixes Forces de Seguretat de l’Estat. Amb capçaleres oficials copiades, als guàrdies civils els ha arribat recentment un manual fals d’aplicació de les normes del reial decret d’estat d’alarma. 

Notícies relacionades

Per a Juan Fernández és inconcebible que es doni aquest escenari d’utilització política de la Guàrdia Civil que pinta l’extrema dreta: «Aquesta institució mai col·laboraria en això, ni crec que ningú s’atreviria a demanar-ho als guàrdies», assegura.

Aquest dilluns, com per escenificar el final de l’incident, els tècnics que cada dia apareixen rere els faristols de la Moncloa han prorromput en aplaudiments dirigits al seu company Santiago. Aquesta escena de recolzament, indiquen fonts de la Moncloa no relacionades amb l’organització de la roda de premsa, en cap cas podria no haver sigut espontània: «¿Vostè creu que al cap d’Estat Major de la Defensa i la resta de persones que són allà se’ls pot dir: ‘i ara, quan els ho digui, aplaudeixin’?»