ENUIG DEL GOVERN

Buch acusa el Govern de «jugar amb la història» de Catalunya a l'entregar 1.714.000 mascaretes

El conseller d'Interior diu que no permetrà que una futura comanda «tingui a veure amb el 1939»

zentauroepp52852372 19 03 2020 el conseller de interior  miquel buch   politica 200321170743

zentauroepp52852372 19 03 2020 el conseller de interior miquel buch politica 200321170743 / CONSELLERIA INTERIOR

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha acusat el Govern d’entregar a propòsit la xifra exacta de 1.714.000 mascaretes a Catalunya per «jugar amb la història dels catalans» en al·lusió als fets del 1714.

L’11 de setembre d’aquell any, els soldats de les tropes borbòniques de Felip V van assaltar la capital catalana, cosa que va suposar el final de la guerra de successió, en què Catalunya es va posar del bàndol de l’arxuiduc Carles d’Àustria. La victòria de Felip d’Anjou va portar a la promulgació del Decret de Nova Planta el 1716, pel qual es va consumar la destrucció de les institucions catalanes.

En la roda de premsa diària del Govern, Buch ha assegurat que l’Executiu central ha triat aquesta data «simbòlica» de forma «nefasta». «Vull enviar un missatge al Govern d’Espanya: així, no. Si a algú del Govern li passa pel cap que la pròxima xifra de mascaretes o testos tingui a veure amb el 1939, no l’hi permetrem. Amb la història dels catalans no es juga. És la nostra història. No hi juguin», ha etzibat.

Notícies relacionades

Preguntat pels periodistes, Buch ha insistit que «un en política sap que les casualitats no existeixen» i ha burxat que va ser un fet «devastador» quan «estem davant d’un procés que s’ha emportat moltes persones que no hem pogut acomiadar». «Per tant, posar aquesta xifra i comparar-la amb el 1714 és una dada que evidentment ens afecta molt. La següent xifra si és el 1939 entendrem que es busca una mica més. No ho podem admetre com a país. No jo, vostè hauria de ser el primer que com a català de no admetre que es riguin a la seva cara de la nostra història», ha respost.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat les seves declaracions a Twitter i ha defensat que «l’última cosa que necessita una emergència sanitària és que hi hagi fanàtics entre els responsables públics que l’han de gestionar». «Els catalans i les catalanes no ens mereixem passar aquesta vergonya aliena. Fa falta una rectificació», ha afegit.