EL LABERINT CATALÀ

El Consell de Garanties Estatutàries dona via lliure als pressupostos del 2020

L'organisme consultiu rebutja la impugnació de Ciutadans contra els comptes catalans

zentauroepp52646383 04 01 2020 vista del hemiciclo del parlament durante un plen200311200650

zentauroepp52646383 04 01 2020 vista del hemiciclo del parlament durante un plen200311200650 / Pau Venteo - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En l’era del procés, quan els llecs en matèria parlamentària fan comptes sobre quan s’aprovarà determinada llei, sempre s’afegeix un mes al resultat derivat de la tramitació a la Cambra, per si algú recorre el text al Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Aquest és el termini que té l’òrgan que vetlla perquè totes les iniciatives legislatives s’ajustin als textos constitucionals, la Carta Magna i l’autonòmica. Molt menys d’aquests 30 dies ha necessitat el CGE per avalar per unanimitat els comptes del Govern. Pot entendre’s, fins i tot, com un revés a Ciutadans pel seu recurs.

El cert és que el motiu al·legat era extravagant. Tant que permetia pensar que fos una maniobra dilatadora del temps. Es pot recordar que l’aprovació dels pressupostos donava pas, sense solució de continuïtat, a les eleccions, tal com va decidir el president Quim Torra. Tot això a la Catalunya pre-Covid, és clar.

Demorar l’aprovació definitiva de meitat de març a finals d’abril allunyava molt l’opció que aquests comicis se celebressin abans de l’estiu i, per tant, gairebé les postergaven fins a la tardor. Una jugada interessant per a aquells partits que precisin temps per recompondre’s.

Ciutadans va basar el seu recurs que els pressupostos pactats entre Pere Aragonès i els comuns «no són útils per afrontar els desafiaments socials i econòmics que té Catalunya» davant de la Covid-19 i avisava que les «previsions inicials» dels comptes «no es compliran», contravenint «així l’article 135 de la Constitució Espanyola», que, des d’una nit d’agost del 2012, porta incorporada en el seu text el respecte al dèficit zero. 

Segons el dictamen, no obstant, el projecte no vulnera el principi d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera ni cap precepte de l’Estatut ni de la Constitució. .

Segons l’òrgan consultiu, «la tramitació del procediment legislatiu» del projecte de llei de pressupostos, quant a la «incorporació del projecte de pressupost del Parlament, «tampoc vulnera» la legislació. Finalment, considera que la disposició addicional 27 dels pressupostos, referida a un «salari mínim de referència a Catalunya» –el Govern es compromet a quantificar abans d’acabar l’any 2020 els recursos addicionals que fan falta per implementar-lo– tampoc és «contrària a la Constitució ni a l’Estatut».

El vicepresident Aragonès va arremetre ahir contra la «irresponsabilitat» mostrada, al seu parer, per Ciutadans per haver fet perdre «un mes» el Govern en aquesta crisi sanitària. Aragonès, que defensa modificar les partides, una vegada aprovats els comptes, per fer front a l’emergència sanitària, va reclamar que s’accelerin els terminis perquè el Parlament doni el vistiplau al projecte.

En mans de la Mesa

Notícies relacionades

Queda en mans de la Mesa de la Cambra, doncs, decidir quan es porta a sessió plenària. Tot això enmig del debat sobre la reforma del reglament i l’opció de permetre plens telemàtics en determinades circumstàncies. Pensant justament en l’aprovació dels comptes del 2020, es va donar curs a la possibilitat de dur a terme un ple reduït, amb els portaveus dels partits, a imatge i semblança del que passa al Congrés.

El que ja no queda gens clar és que, hores després que s’aprovin els comptes, Torra doni la data de les pròximes eleccions, com es va comprometre al seu dia. Els plans pre-Covid tenen mal encaix en l’ara.