SALUT DELICADA

França rebutja excarcerar Josu Ternera pel coronavirus

Segons els familiars dels reclusos d'ETA, tenia el beneplàcit del director mèdic de la presó

zentauroepp48183461 josu ternera190516212816

zentauroepp48183461 josu ternera190516212816

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal d’Apel·lació de París ha rebutjat la petició de llibertat provisional sol·licitada per al pres d’ETA José Antonio Urrutikoetxea, ‘Josu Ternera’, pels efectes que el coronavirus podria tenir sobre el seu «delicat estat de salut».

Segons ha informat l’associació de familiars de presos d’ETA, Etxerat, que ha mostrat la seva «indignació» per la resolució judicial, la petició d’excarceració s’havia produït «atès el delicat estat de salut» d’Urrutikoetxea, que està empresonat a La Santé, presó en la qual s’han detectat almenys 19 casos positius de Covid-19.

Després d’apuntar que la reclamació comptava amb «el beneplàcit» del director mèdic del centre, Etxerat ha afirmat que la família del reclús no ha rebut notificació de la decisió «fins al moment de la intervenció de la seva advocada».

«Ens remetem a la denúncia pública que han realitzat, tant la família de Josu Urrutikoetxea, com Bake Bidea i Artesans de la Pau, que qualifiquen la decisió d’incomprensible i un veritable escàndol», ha assenyalat el col·lectiu.

Altres reclusos d’ETA

Notícies relacionades

Etxerat ha reclamat la posada en llibertat de Josu Ternera «perquè rebi les cures que necessita», i ha fet extensiva aquesta exigència per als reclusos de la banda armada Jakes Esnal, Gurutz Maiza Artola, Jon Parot i Xistor Haramboure, «tots, presos a França que tenen més de 65 anys».

A més, ha puntualitzat que tres –Maiza, Haramboure i Urrutikoetxea– pateixen «patologies que els fan extremadament vulnerables al Covid-19». D’altra banda, ha afegit que el reclús d’ETA Ibon Fernández Iradi, amb esclerosi múltiple, «també ha de ser excarcerat».