25 maig 2020

Anar al contingut

EL TAULER POLÍTIC

Arrimadas vira per convertir Cs en partit lleial al Govern

La líder de Ciutadans aparca els retrets a l'Executiu i marca distàncies amb el PP i Vox

El sector crític es felicita pel canvi en un moment d'emergència com l'actual

Júlia Regué

-FOTODELDÍA- GRAF9472. MADRID, 01/03/2020.- La portavoz parlamentaria de Ciudadanos, Inés Arrimadas, acompañada por varios líderes de la formación naranja, durante la presentación de la campaña Unidos y Adelante de su candidatura para liderar el partido, este domingo en Madrid. EFE/Chema Moya

-FOTODELDÍA- GRAF9472. MADRID, 01/03/2020.- La portavoz parlamentaria de Ciudadanos, Inés Arrimadas, acompañada por varios líderes de la formación naranja, durante la presentación de la campaña Unidos y Adelante de su candidatura para liderar el partido, este domingo en Madrid. EFE/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

Inés Arrimadas va agafar oficialment les regnes de Ciutadans el 14 de març, el mateix dia en què el Govern va decretar l’estat d’alarma. Ho va fer per via telemàtica, complint les restriccions sanitàries establertes: «Estic immensament honrada i feliç de ser la vostra presidenta i sento el pes de la responsabilitat perquè aquest càrrec significa molt per a mi i aquest partit assumirà reptes molt importants en un moment molt delicat per a tot Espanya», va dir en un vídeo gravat al seu domicili.

El lema de campanya que va utilitzar per derrotar el sector crític, ‘Units i endavant’, continua colant-se en els seus discursos, ara com a recepta contra la pandèmia. Arrimadas va passar en poques setmanes d’encoratjar un ‘tamayazo’ per evitar que Pedro Sánchez fos investit president del Govern a mostrar a Cs com un partit aliat obert a pactar uns pressupostos d’emergència nacional. 

«No és que la posició de Cs hagi canviat, sinó que el que ha canviat són les circumstàncies», apunta el vicepresident adjunt del partit, José María Espejo-Saavedra en declaracions a EL PERIÓDICO. «Tenim la crisi més gran que ha travessat Espanya en moltes dècades. S’ha de col·laborar, ja hi haurà temps per fer una oposició més crítica», afegeix el també diputat al Congrés.

L’estratègia de Cs combina la «lleialtat» al Govern amb la presentació de bateries de propostes per aconseguir una coordinació estable, per això Arrimadas insisteix en la necessitat de reunir els líders dels diferents partits per «consensuar» les iniciatives abans que siguin aprovades pel Consell de Ministres. Però lamenta que Sánchez «no truqui».

El 4 de març, durant el seu cara a cara amb el seu contrincant a les primàries, va fer una crida a exercir «una oposició ferma contra un Govern que no deixa dormir tranquils milions d’espanyols», però la pandèmia ha forçat un gir de discurs: «Vull deixar molt clara la nostra actitud: recolzarem les mesures del Govern, continuarem allargant la mà i fent propostes perquè aquestes mesures es millorin», va apuntar Arrimadas en un vídeo amb la compareixença que hagués pronunciat des del faristol al Congrés el passat 25 de març: «Hem d’unir-nos per salvar vides i unir-nos per salvar llocs de treball», va rematar. 

«Sentit d’Estat»

El cop de volant de Ciutadans el distancia de la conjunció que formava amb el PP i Vox; ara es vanagloria de ser un partit «amb sentit d’Estat». Fonts de Cs són conscients que la crisi pot arribar a complicar les aliances electorals, la que ja s’havia forjat al País Basc i la que pretenien construir a Catalunya. 

Els populars han elevat progressivament el to contra el president del Govern Pedro Sánchez i l’acusen de no estar a l’altura, mentre que Vox exigeix la dimissió de tot l’Executiu i la creació d’un «govern d’emergència nacional». «Igual que no polemitzarem amb el Govern, tampoc ho farem amb altres partits. Tots hauríem d’estar posant l’espatlla per sortir d’aquesta», adverteix Espejo-Saavedra, i considera que quan acabi la crisi s’analitzarà exhaustivament el comportament de cada partit en una situació dramàtica «en la qual no caben partidismes».

El dirigent taronja remarca que els acords autonòmics amb el PP són «excepcionals» i conforme a «circumstàncies concretes», pel que respecta la disparitat de maneres d’encarar l’emergència actual.

Recolzament del sector crític

La resposta de Arrimadas a la crisi del coronavirus també ha servit per apaivagar la tensió interna desencadenada després de la desfeta electoral del 10-N. El vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Igea, qui va competir amb Arrimadas per la presidència del partit, ha mostrat diversos gestos de recolzament a les xarxes socials aquests dies: «M’alegro d’haver perdut. Gracias Inés Arrimadas per demostrar el teu sentit d’Estat», va escriure.

Fonts del sector crític indiquen que és «molt positiu» que Cs «hagi trobat un equilibri entre la lleialtat, l’actitud propositiva i la necessària actitud crítica, sense caure en la deslleialtat».

«Si abans estàvem d’acord amb Arrimadas un 77% de les bases, en aquesta qüestió ho estem pràcticament el 100% de la militància. Dins d’aquesta desgràcia, això ha servit per posar de manifest com considera Arrimadas que ha d’actuar Cs», es congratula Espejo-Saavedra.