CORONAVIRUS

Unides Podem denuncia davant de la fiscalia les 'fake news' contra el Govern

Considera que darrere seu hi ha una organització criminal per atacar l'Executiu

Esmenta dos exemples en què s'utilitzen taüts de Lampedusa i l'Equador

zentauroepp41441816 file  in a nov  17  2017 file photo  a supporter holds up a 180115162954

zentauroepp41441816 file in a nov 17 2017 file photo a supporter holds up a 180115162954 / Brynn Anderson

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El grup parlamentari d’Unides Podem ha tornat a presentar davant de la Fiscalia General de l’Estat una denúncia per l’elaboració i difusió durant l’actual estat d’alarma de diferents notícies falses a través de les xarxes socials sobre la pandèmia del Covid-19. Hi demanen que s’actuï contra els responsables dels delictes de «simulació de perill, calúmnies i injúries a altes institucions de l’Estat i organització criminal» o qualsevol altre que s’hagi pogut cometre a través de la difusió de les anomenades ‘fake news’ o rumors.

El text adverteix de l’existència d’una «organització criminal» encarregada d’aquest tipus d’actuacions, «amb la finalitat exclusiva de difondre greus boles i falsedats a posta, mentides que busquen causar alarma social, desestabilitzar la situació política i debilitar l’actuació de les institucions de l’Estat, és a dir, que busquen fer mal a la societat espanyola, a les institucions i a totes les persones que viuen al nostre país».

Taüts de Lampedusa

La denúncia se centra en dos casos concrets. En el primer es difonen unes fotografies amb desenes de taüts en un immens magatzem, acompanyades a la part superior de les sigles ‘PSOE’ i d’una il·lustració que pretén simular una situació del Covid-19. Això s’acompanya del text «La foto per la qual estan investigant desenes de policies i sanitaris». La denúncia afirma que es dona a entendre que les morts pel virus «es pretenen amagar pel principal partit del Govern d’Espanya per generar indignació social».

En realitat es tracta de taüts d’un naufragi de persones refugiades a prop de l’illa de Lampedusa, l’octubre del 2013. Segons la denúncia, «l’única intenció és causar malestar i alarma social, i debilitar així la necessària confiança en el Govern d’Espanya i la unitat de tota la societat en la lluita contra una pandèmia que ha causat una emergència sanitària –a Espanya i a tot el planeta– d’una naturalesa fins ara mai coneguda».

Tot i que s’ignora qui en són els autors, la denúncia identifica els seus difusors a les xarxes socials. A Twitter identifica «@palcampomevoy –que es defineix en el seu compte com a «Raonable i espanyol... o sigui, de VOX»– i que adjunta la infografia en la contestació a un tuit de Pablo Echenique, portaveu en el Congrés d’Unides Podem», alhora que inclou l’etiqueta #GobiernoDimisión.

Notícies relacionades

En l’altre es mostren desenes de bosses que presumptament contenen cadàvers a l’hospital madrileny Ramón y Cajal, malgrat que aquest ho va negar des del primer minut, després d’una investigació interna, que va interferir en la seva tasca assistencial, segons la denúncia.  El vídeo inclou el text: «Vols veure la realitat que t’oculta el Govern? Doncs és aquesta. Gravat avui amb la càmera a l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid. No són 1.000 morts diaris. En són molts més. Tirats pel terra, en bosses, com gossos». Les imatges s’han atribuït successivament a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona), a l’Hospital del Mar de Barcelona i a l’Hospital Severo Ochoa de Leganés (Madrid), quan en realitat pertanyen a un centre de Guayaquil (Equador).