CONFLICTE DIPLOMÀTIC

González Laya assegura que els respiradors retinguts a Turquia «arribaran en les pròximes hores»

El carregament havia sigut fabricat al país, el govern del qual va prohibir, fa setmanes, l'exportació de material sanitari per proveir les necessitats internes

Exteriors assegura que, no obstant, finalment han aconseguit el seu enviament gràcies que «Turquia ha considerat que Espanya necessita més els respiradors»

jdomenech53009143 graf4978  madrid  02 04 2020   la comunidad de madrid ha rec200404103550

jdomenech53009143 graf4978 madrid 02 04 2020 la comunidad de madrid ha rec200404103550

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els respiradors retinguts a Turquia el cap de setmana arribaran a Espanya «en les pròximes hores». Així ho ha dit la ministra d’Afers ExteriorsArancha González Laya, que, en una entrevista a Cuatro aquest dissabte a la nit ha assegurat que, després d’unes quantes hores de converses diplomàtiques, Turquia «ha arribat a considerar que avui Espanya necessita els respiradors més que Turquia».

«En un gest de generositat, un país soci i amic, [Turquia] ha decidit que aquests respiradors puguin viatjar a Espanya», ha dit González Laya. 

La polèmica havia saltat divendres a la tarda, quan la mateixa ministra va anunciar que Turquia havia retingut un avió amb prop de 150 respiradors comprats per Espanya i que tenien com a destinació Castella-la Manxa i Navarra. En un primer moment s’havia especulat que Turquia havia requisat els respiradors, que, en teoria, havien sigut comprats a la Xina i estaven en aquest país només de passada.

Però això no era cert: el Ministeri d’Afers Estrangers ha emès aquest dissabte un comunicat solucionant el malentès. Els respiradors havien sigut encarregats a una empresa turca, i havien sigut retinguts a la duana perquè Turquia –com una infinitat de països més– va establir fa unes setmanes un bloqueig a les exportacions de material sanitari per poder tractar la crisi del Covid-19.

Aquest cas, no obstant, ha sigut diferent: Turquia permetrà que els respiradors surtin. «Ha sigut injust [acusar Turquia de] confiscar, requisar o robar respiradors que vindrien de la Xina», ha dit González Laya, que ha continuat: «En aquests moments s’estan tramitant les llicències d’exportació i en les pròximes hores arribaran a Espanya».

«Hem viscut un problema amb l’enviament d’un carregament de respiradors cap a Espanya –ha dit una font del govern turc a la premsa–, perquè aquests estan subjectes a la prohibició d’exportació recent. Prenent en consideració la situació a Espanya, la nostra amiga i aliada de l’OTAN, hem acordat fer una excepció amb aquest carregament».

Avió amb ajuda

Avió amb ajudaAquesta setmana passada, a més, Turquia va enviar a Espanya i Itàlia un avió militar amb ajuda i material sanitari. Amb l’aparell van arribar 25 tones de mascaretes, bates i gel desinfectant.

Notícies relacionades

Així, en l’actualitat, Turquia té 20.921 casos confirmats de coronavirus que, no obstant, podrien ser molts més, perquè la xifra augmenta cada dia de forma exponencial. El nombre de morts al país és de 425, cosa que demostra que Turquia està en la fase inicial i ascendent de la corba epidèmica del virus.

De fet, per frenar-la, Erdogan va decretar aquest divendres a la nit l’obligació de portar mascaretes en els espais públics tancats –és a dir, a tot arreu menys al carrer–, i la prohibició de sortir de casa a les persones menors de 20 anys. Els més grans de 65 ja ho tenen prohibit des de fa dues setmanes.