CRISI D'OCUPACIÓ

La ministra de Treball compara els afectats per ertos amb les baixes per maternitat

Yolanda Díaz precisa que «no estan a l'atur» i que tornaran «amb naturalitat» als seus llocs al final de la crisi del coronavirus

jdomenech53004940 graf4793  madrid  02 04 2020   la ministra de trabajo  yolan200404111014

jdomenech53004940 graf4793 madrid 02 04 2020 la ministra de trabajo yolan200404111014 / Borja Puig de la Bellacasa

1
Es llegeix en minuts

Yolanda Díaz, la ministra de Treball, ha comparat els afectats per Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (erto) amb aquelles persones que estan de baixa per maternitat o paternitat. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Díaz ha remarcat que els treballadors immersos en un erto en les seves empreses «no són aturats», perquè continuen afiliats a la Seguretat Social.

«M’agrada comparar [els afectats pels ertos] amb el permís de maternitat o de paternitat, perquè una dona està de permís, no està a l’atur», afirma la ministra, que ha conclòs que passa el mateix amb els afectats per un expedient temporal: «Amb naturalitat, a l’acabar l’erto, el treballador s’incorpora al seu lloc de treball».

Notícies relacionades

«Des de cap punt de vista poden ser aturats», deia Díaz, precisant que el Govern habilita aquest mecanisme dels ertos perquè les empreses afectades per la crisi sanitària del coronavirus hagin de mantenir els llocs de treball quan se superi l’emergència sanitària.

La ministra afirma que les mesures del Govern i les comunitats autònomes, com la prohibició d’efectuar acomiadaments, pretenen «permetre una sortida ràpida del que avui és una crisi econòmica i social». L’Executiu espanyol enllesteix el disseny d’una «renda garantida» sense precisar més detalls al·legant que es tracta d’una competència del ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá. «Em consta que Escrivá treballa contra rellotge», segons Díaz. Aquesta renda obligaria a «reordenar» algunes de les prestacions actuals.