Els diputats del Parlament donen les seves dietes a la lluita contra el coronavirus

ERC i els comuns comencen les donacions a entitats sanitàries

La CUP exigeix al Parlament que rebaixi els sous dels parlamentaris

zentauroepp48806413 barcelona 26 06 2019  ple del parlament   quim torra i pla  200330101530

zentauroepp48806413 barcelona 26 06 2019 ple del parlament quim torra i pla 200330101530 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament va acordar el 31 de març que els diputats havien de donar la part del seu salari del mes de març referit a les dietes per desplaçaments a la lluita contra el coronavirus. La proposta, llançada pel president de la Cambra catalana, Roger Torrent, va ser acceptada per tots els grups, si bé no s’ha concretat la manera com s’exercirà aquesta donació.

Els parlamentaris ja han cobrat el salari del març, per la qual cosa dependrà d’ells si envien la part acordada a organitzacions que requereixin fons per fer front a la pandèmia. L’òrgan parlamentari sí que pactarà, en canvi, com gestionen les dietes del mes d’abril. Sobre la taula hi ha l’opció de destinar directament els fons des del Parlament, sense ser abonats en nòmina, al Departament de Salut perquè no depengui de la voluntat dels diputats.

ERC i els comuns ja han anunciat qui rebrà les seves dietes. Els republicans faran aportacions de manera individual a entitats que lluiten contra el coronavirus en diferents parts del territori, mentre que els morats les oferiran col·lectivament al projecte d’assistència d’assistència mèdica i investigació de l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha obert una campanya de recaptació de fons.

Sobre les dietes relatives al mes d’abril, els dos grups s’inclinen per no rebre les dietes i que el Parlament enviï els imports directament al Departament de Salut. 

Notícies relacionades

Els populars, en canvi, han creat un fons comú a nivell nacional de tots els càrrecs públics i després decidiran com el distribueixen. Quant a les dietes d’abril, ara per ara no han decidit quin serà el seu posicionament. El grup de Cs tampoc ha acordat la seva posició, però fonts del partit apunten que estan oberts a diverses propostes. «No obstaculitzarem un consens, al revés, creiem que hem de fer un esforç durant aquests mesos», afegeixen. JxCat tampoc ha detallat encara com farà la seva donació.

Rebaixa de sous

La CUP decidirà de manera assembleària qui rebrà les dietes de març. D’altra banda, exigien a Torrent que s’acordi una rebaixa del sou, dietes i complements per desplaçament de tots els diputats i que es destini a la sanitat pública amb caràcter retroactiu, és a dir, des de l’inici del confinament, «ja que no s’ha fet ús d’aquests complements perquè l’activitat no estava normalitzada». «Són sobresous encoberts», afegeixen els anticapitalistes en un comunicat.