EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Allau de crítiques polítiques per la situació de les residències a Catalunya

Junts per Catalunya reconeix errors en la gestió «millorable» de Treball, en mans d'ERC

Ciutadans proposa activar personal dels centres de dia, i els comuns demanen passar les residències a Salut

zentauroepp15768021 avis200312100022

zentauroepp15768021 avis200312100022

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Des de fa dies, les empreses gestores de les residències i els familiars dels interns clamen contra la insuficiència de recursos, de personal i d’alternatives per evitar els contagis pel Covid-19. Aquesta denúncia la comparteixen gairebé tots els grups parlamentaris, i fins i tot a JxCat s’admeten els errors comesos.

El principal partit de l’oposició, Ciutadans, proposa, davant del «drama» que s’està vivint per la falta de personal, que els treballadors dels centres de dia que van ser clausurats puguin ser contractats ara per residències, i que la jornada laboral del personal dedicat a l’atenció domiciliària a temps parcial ampliï el seu horari a vuit hores i n’alliberi una part per atendre en residències. El partit taronja demana també acceptar l’ajuda de l’Exèrcit.

Jéssica Albiach, líder del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, ha exigit també a la Conselleria de Treball i Afers Socials una reacció «immediata», i planteja que les residències geriàtriques passin a ser competència de Salut perquè Treball pugui centrar la seva tasca en les rendes de ciutadania o l’atenció a la infància. Els comuns es mostren molt crítics amb el «model de privatitzacions, falta de recursos, cancel·lació de tarifes i personal amb condicions laborals absolutament precàries» als geriàtrics.

Situació «desesperada»

Alcaldes socialistes de la comarca del Baix Llobregat ja van remetre una carta al president, Quim Torra, en què li exigien una actuació urgent. I en concret, dimarts, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va exigir una «solució immediata» a la situació «desesperada» a la residència Ramon Berenguer d’aquesta localitat, on la meitat dels 144 interns estan afectats pel Covid-19, i el 65% dels treballadors estan en quarantena o encomanats, segons dades del consistori.

L’alcaldessa colomenca, Núria Parlon, va reclamar a la consellera de Salut, Alba Vergés, que s’hospitalitzés el centre o es convertís en un hospital de campanya. «És pública la desesperació dels familiars dels interns, que han denunciat la situació en diversos mitjans de comunicació i a les xarxes socials», va insistir Parlon.

Notícies relacionades

Josep Maria Forné, de Junts per Catalunya (JxCat), reconeix que l’Administració «hauria de ser més àgil en general» i que «segurament es podrien fer millor les coses». Atribueix a la falta generalitzada de tests molts dels problemes als geriàtrics, però també assumeix que «la priorització de les residències hauria d’haver sigut més alta» a l’inici de la crisi sanitària.

En aquest sentit, el diputat postconvergent lamenta la tardança a garantir que els familiars que s’emportin a casa els avis en residències no perdran la plaça. Forné està convençut que, amb la compareixença d’aquest dimecres, Treball mostra voluntat de comunicació i de generar un clima de confiança. Fonts de JxCat són molt més crítiques en privat amb la conselleria que dirigeix Chakir el Homrani.