El Govern evita concretar l'impacte del coronavirus a les residències geriàtriques

Budó carrega contra el Govern central per haver cobrat la quota d'autònoms i xifra en 1.800 milions la inversió necessària davant del Covid-19

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó

08/10/2019 La consellera Meritxell Budó / DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dimarts que Catalunya està passant «dies complicats» per la propagació del coronavirus i ha insistit en la necessitat del confinament, mentre ha defensat l’actuació del Govern. «Ens hem preparat moltíssim», ha assegurat.

Respecte a les proves en residències geriàtriques, Vergés ha apuntat que pel que fa a les noves 25.000 proves ràpides s’està avaluant si són les més aconsellables per a les residències, que ha assegurat que són una «prioritat». I preguntada sobre la situació límit en molts geriàtrics, ha afirmat que «no s’han deixat de fer proves» quan s’han considerat necessàries en «moltes residències».

Preguntada reiteradament sobre la situació en totes les residències afectades per casos de Covid-19, el possible trasllat d’interns, l’índex de mortalitat i la falta de testos ràpids en aquests casos, la titular de Salut s’ha limitat a respondre: «Estem treballant amb el Departament d’Afers socials i Famílies per tenir el millor circuit d’intervenció».

Vergés ha explicat que s’han fet 47.000 testos, dels quals 42% en homes i el 58% en dones. Per franges d’edat, els testos a menors de 20 anys han donat només un 1% de positius, (cap dels quals menor de 10 anys). De la franja de 40 a 60 anys, s’han fet un 35% de tests, dels quals 33% són positius; en pacients de 60 a 80 anys, s’han fet el 26% dels testoss amb un 34% de positius. En pacients de més de 80 anys s’ha fet el 14% de testos, dels quals el 16% ha donat positiu. «Ens hem preparat moltíssim per atendre les persones més greus amb 1.816 espais disponibles», ha assegurat Vergés. Hi ha 506 persones en hotels en aquest moment, segons ha detallat.

Inversió econòmica i límit de dèficit 

Quant a les mesures, el Govern ha acordat invertir 80 milions d’euros per a inversions de la conselleria de Salut. Uns diners procedents del fons de contingència. També s’habiliten línies d’ajuts directes per a microempreses del sector turístic i subvencions del consorci de comerç. Budó ha afirmat que la inversió necessària per a la crisi serà de 1.800 milions d’euros. Per a això ha considerat «imprescindible» aprovar el pressupost per incrementar el marge de despesa i les modificacions de despesa que siguin necessàries. «Apel·lo a la responsabilitat de les forces polítiques», ha afirmat, per aprovar els comptes. «Això ens obligar, tant sí com no, a flexibilitzar el marge de dèficit», ha afegit.

Notícies relacionades

D’altra banda, s’impulsa la gratuïtat del transport públic que depèn de la Generalitat així com de les ATM de les àrees metropolitanes. El Govern negocia amb l’Estat i les empreses concessionàries per a la gratuïtat dels peatges de les autopistes.

Crítiques al Govern central

D’altra banda, la portaveu ha criticat el Govern central per haver cobrat la quota d’autònoms d’aquest mes. «No entenem com és possible que un Govern que es diu progressista, que diu que està al costat de les persones, hagi fet aquest cobrament quan la majoria dels autònoms no han tingut ingressos aquest últim mes», ha etzibat.