Vox demana la dimissió de tot el Govern i crear un Executiu d'emergència nacional

Abascal amenaça Sánchez i Iglesias de portar-los als tribunals per la seva gestió de la crisi

Els ultres demanen que l'Estat pagui els sous de les persones a les quals se'ls ha prohibit treballar

undefined50656419 el l der de vox santiago abascal  en el acto de partido en c200219191943

undefined50656419 el l der de vox santiago abascal en el acto de partido en c200219191943 / Antonio Sempere Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Santiago Abascal ha trencat tota treva política que podia mantenir amb el Govern espanyol. El líder de Vox ha anunciat que la seva formació retira tot el suport a Pedro Sánchez i ha exigit la dimissió del Consell de Ministres per complet per substituir-lo per un «Govern d’emergència nacional» conformat pel PSOE, el PP i el seu partit. Segons ha explicat en una roda de premsa telemàtica, el nou Executiu hauria de tenir una estructura molt reduïda amb tan sols quatre ministeris: SanitatEconomiaInterior i Defensa. A més, des de la formació ultra assenyalen que una vegada passi la crisi del coronavirus es convocarien eleccions. 

«Derrotar la pandèmia» i «salvar el benestar econòmic», són els objectius que, segons ha explicat Abascal, tindria aquest Govern. Per a això ha demanat la dimissió «immediata» del cap de l’Executiu i del vicepresident segon, Pablo Iglesias, per la seva «gestió nociva per a la salut» i la «ruïna» que suposen les seves mesures per a l’economia espanyola.

«Sánchez i Iglesias només han intentat protegir-se a ells mateixos, i és una cosa que no entenem. Per això els demanem que se’n vagin a casa seva, amb els seus advocats, i es preparin per als tribunals», ha sentenciat Abascal amenaçant els membres del Govern central de portar-los a judici. 

Insults i retrets

El president de Vox ha acusat l’Executiu d’haver «menyspreat les advertències» inicials sobre el coronavirus –al qual prefereix anomenar «virus de Wuhan» per ser la ciutat xinesa on es va originar la malaltia–, ocultar l’amenaça» i, finalment, de ser «incapaç d’actuar amb diligència» per afrontar la crisi. 

Molt més dur i crític, fins i tot en alguns moments ofensiu, s’ha mostrat el portaveu de Vox i eurodiputat Jorge Buxadé, que ha recitat una llarga tirallonga de qualificatius per a socialistes i morats. Ha qualificat el Govern espanyol de «paralitzat», «superat per les circumstàncies», «en oberta guerra interna», «captiu dels que volen aprofitar aquesta situació per avançar en la seva agenda totalitària, ja sigui chavista o separatista», «indigne», «deslleial», «feble» i «reu de la narcodictadura veneçolana».

De Sánchez ha dit que és un «president titella a mercè del seu vicepresident» i d’Iglesias, que no té escrúpols i que està decidit a «utilitzar la pandèmia per augmentar el seu poder i implementar el seu pla polític de destrucció de la democràcia, de l’estat de dret i l’estatalització massiva a l’estil [Hugo] Chávez». 

El sistema productiu

El portaveu al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha sigut l’encarregat d’anunciar les propostes del partit ultra en matèria econòmica. Segons la seva opinió, el Govern actual té un «tall creixentment comunista» i les seves mesures, principalment el decret de la prohibició temporal dels acomiadaments justificats pel coronavirus i el que estipula el tancament gairebé total de l’activitat econòmica per limitar els desplaçaments, suposen «posar en risc el sistema productiu espanyol».

Notícies relacionades

Entre els plantejament de la formació d’extrema dreta hi ha que el Govern es faci càrrec del pagament dels salaris de tots els espanyols «a qui l’Estat ha prohibit treballar» durant els pròxims tres mesos. Una mesura que xifren en una despesa pròxima als 80.000 milions d’euros. A més, proposen «una prima de compensació del 20% del sou als treballadors de serveis essencials que assumeixen riscos addicionals». 

Vox també advoca per la suspensió de tots els impostos i per exigir a la Unió Europea que utilitzi el bilió d’euros destinat a la lluita del canvi climàtic per reforçar les economies dels diferents països i pal·liar les conseqüències de la crisi.