EMERGÈNCIA SANITÀRIA

El PDECat evita secundar els atacs de Torra al Govern

Els postconvergents aposten per «no buscar culpables» en la crisi del coronavirus

Repliquen als comuns sobre les retallades de Mas afirmant que Montilla va anar més enllà

zentauroepp47294899 graf2180  barcelona  10 03 2019   el presidente del pdecat  190310182213

zentauroepp47294899 graf2180 barcelona 10 03 2019 el presidente del pdecat 190310182213 / Andreu Dalmau

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El portaveu del PDECat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha evitat aquest dilluns entrar en la pugna entre governs en relació amb la crisi del coronavirus. Al contrari, en una compareixença per videoconferència, Solsona ha reclamat deixar els retrets per a la fase posterior a l’emergència sanitària i social, i ha tingut paraules comprensives cap al conjunt de les administracions.

«Quan acabi la crisi serà el moment de valorar si s’han fet les coses bé, regular, malament o molt malament», ha opinat Solsona, que ha expressat la solidaritat del PDECat amb la Generalitat. «Estem col·laborant de manera crítica i propositiva respecte a les mesures que s’han de prendre. Intentem ser responsables en aquesta gestió i en cap cas entrar a criticar-nos entre administracions, malgrat aquells que vulguin buscar culpables», ha afirmat en relació amb els atacs dels comuns als períodes de retallades de la sanitat pública durant els governs d’Artur Mas.

Sobre les decisions de l’Executiu central, el portaveu postconvergent ha insistit en la necessitat de mantenir una actitud «propositiva» i ha afirmat que s’hauran de recolzar les noves mesures que s’han pres, tot i que arribin «tard».

Finançament de la sanitat

Els comuns, en un comunicat, han recordat que la Generalitat va retallar un 19,9% la inversió en despesa social entre els anys 2009 i 2018, i un 27,51% en sanitat «des de l’arribada de Mas al poder». Sobre això, el portaveu del PDECat ha assegurat que, després del pas de Mas pel Govern, la despesa sanitària va créixer un 7% respecte del final de l’etapa del tripartit de José Montilla, segons la liquidació pressupostària.

Notícies relacionades

«Estem tots conjurats, les administracions, a sortir el millor possible de la crisi i no entenem que ara el tema hagi de ser buscar culpables a nivell del finançament de la sanitat», ha argumentat.

Reorganització aparcada

D’altra banda, Solsona ha confirmat que des de l’esclat de la crisi del Covid-19 no hi ha hagut avenços en la negociació interna en el si de l’espai de Junts per Catalunya per resoldre les discrepàncies entre l’expresident Carles Puigdemont i el PDECat, i per intentar constituir una sola força o una coalició.