Junqueras i Romeva demanen al TC sortir de la presó pel coronavirus

El seu advocat argumenta que no hi ha risc de fuga perquè s'han presentat sempre davant la justícia

zentauroepp52612092 manresa  03 03 2020   pol itica   oriol junqueras saliendo d200303203605

zentauroepp52612092 manresa 03 03 2020 pol itica oriol junqueras saliendo d200303203605 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l’exconseller Raül Romeva han demanat al Tribunal Constitucional (TC) que suspengui la pena de presó que els va imposar el Tribunal Suprem pel seu paper en el procés i els excarceri arran de l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus.

Andreu van den Eynde, advocat dels dos exconsellers, ha presentat un recurs davant del TC per demanar-li que de forma «urgent» suspengui l’execució de les seves respectives condemnes, de 13 i 12 anys de presó, apel·lant als drets fonamentals a la vida, la integritat física i moral, la dignitat i la vida familiar.

Els processats, que compleixen el confinament des de la presó de Lledoners sense poder disfrutar de les sortides diürnes per treballar que els va concedir el centre, consideren que la pandèmia de coronavirus ha portat a una situació d’«urgència excepcional» que permetria la seva excarceració i la suspensió de les seves penes d’inhabilitació.

L’escrit recorda que el mateix Ministeri d’Interior ha reconegut que la declaració de l’estat d’alarma «resulta especialment costosa als centres penitenciaris» i que els interns han de ser considerats com «un col·lectiu vulnerable».

Alternatives a la presó

Junqueras i Romeva també recorden que, arran de la pandèmia, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Consell d’Europa han demanat als estats que arbitrin «alternatives a la presó», d’acord amb la ‘Declaració de principis en relació amb el tracte a persones privades de llibertat en context de pandèmia’, emès pel Comitè Europeu per a la prevenció de la tortura el 20 de març.

Per a la defensa dels dos condemnats, la pandèmia obliga a «fer una correcta ponderació entre els interessos en conflicte» a l’hora de decidir sobre la suspensió de l’execució de la sentència, que afecta el dret a la vida a més dels drets a un judici just, a la llibertat i al de participació i representació política esgrimits en altres recursos.

La defensa argumenta que no hi ha risc de fuga en el cas de Junqueras i Romeva, ja que tots dos s’han presentat davant de la justícia sempre que se’ls ha requerit, compten amb «demostrat arrelament» i han tornat puntualment a la presó després de les sortides previstes en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari.

Notícies relacionades

A més, afegeix l’escrit, l’estat d’alarma actual «elimina qualsevol risc, ja que l’obligació de confinament i prohibició de circulació no justificada fa impossible la sostracció a la justícia».

Junqueras i Romeva tenen interposat un recurs contra la sentència del Suprem davant del Constitucional i, la setmana passada, van presentar un nou escrit per plantejar la recusació dels 12 membres que componen aquest tribunal.