PRIMERA SESSIÓ TELEMÀTICA DEL PARLAMENT

«Hola, ¿em rebeu?»

Els problemes tècnics dificulten el debat dels líders catalans

Torra avisa que el pic de contagi podria arribar a finals d'abril, i Aragonès revela que s'ha curat

zentauroepp52908297 pol torra200324163853

zentauroepp52908297 pol torra200324163853 / GENERALITAT

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Un altre dia històric a la Catalunya del procés. La pandèmia del coronavirus va provocar aquest dimecres que el Parlament celebrés la seva primera sessió telemàtica. Com a experiència política, va ser pintoresca i interessant: el president de la Generalitat i els líders dels grups parlamentaris van parlar de la crisi sanitària des de la sala d’estar de casa seva, cada un amb el seu attrezzo. Com a assaig tecnològic, va ser fallit, i hi van sovintejar expressions com «no us veig», «¿em rebeu?» o «enceneu la càmera», tan familiars per a tothom en aquesta època.

Va obrir la sessió el president del Parlament, Roger Torrent, des d’un despatx on destacava un retrat de Francesc Macià. De seguida van començar les queixes. «No sento el president», van dir alhora Pere Aragonès, Jéssica Albiach i Alba Vergés. I això que Torrent va ser dels més hàbils en l’ús de l’aplicació Cisco Webex, la que es va utilitzar per articular el debat.

Finalment, Quim Torra va poder començar a parlar. Malalt de coronavirus, confinat a la Casa dels Canonges –la residència oficial dels presidents –, va poder prescindir de la bandera espanyola, a diferència del que li passa quan parla al Parlament. Amb la senyera com a única acompanyant, el president va donar males notícies als catalans: el pic de la crisi podria arribar «a finals d’abril», va dir.

Imatge congelada

Les seves crítiques contra el Govern central van ser menys contundents que en altres ocasions; Torra es va centrar aquesta vegada a demanar que deixin de banda les diferències. «Tothom és responsable», deia just quan es va congelar la imatge i el va deixar alguns segons davant dels espectadors amb una graciosa expressió.

Però el president no es va abstenir de defensar de nou el «confinament total», per al qual, segons ell, es necessita entre altres coses que es parin els treballs a les obres. Hores després es va conèixer que la Generalitat no detindrà les seves.

Carlos Carrizosa, de Ciutadans, va aparèixer en pantalla al costat d’una paret que contenia imatges de pops i peixos. Miquel Iceta, del PSC, va triar presumir de llibreria plena, però va elegir malament la il·luminació: li refulgia la calba mentre demanava a Torra que especifiqués quins són els serveis essencials que segons ell han de quedar oberts. També va recordar a Torra les grans retallades que CiU va introduir en la sanitat catalana, que l’actual president sempre oblida citar.

Els problemes tècnics seriosos van començar amb Jéssica Albiach. Quan va prendre la paraula, a la portaveu dels comuns se la sentia, però no se la veia. «Fem un minut de pausa», la va tallar Torrent. Després va passar el mateix amb Miquel Buch i amb el mateix Torra. 

El ‘Gernika’ i la mitja de Sara Montiel

Notícies relacionades

Altres detalls estètics. La representant de la CUP va triar com a attrezzo una reproducció del ‘Gernika’, de Picasso. Sergi Sabrià, d’ERC, va aparèixer a la pantalla tan borrós que semblava que o bé el seu mòdem anava encara amb marcació telefònica o bé que hagués col·locat una mitja a la càmera, com feia Sara Montiel per dissimular les arrugues.

Pere Aragonès, que havia començat la seva intervenció amb l’«¿em rebeu?» de rigor, va revelar que ha superat el coronavirus. Per sort en aquell moment la connexió funcionava: aquests dies no abunden les bones notícies