Casado: «No està a l'altura. Això és terrible»

El líder del PP recolza la pròrroga de l'estat d'alarma de Sánchez entre greus retrets per la seva «mínima» eficàcia

El president dels conservadors aconsella el cap de l'Executiu que demani perdó per la seva tardança a reaccionar davant la pandèmia

undefined52926481 graf1720  madrid  25 03 2020   el l der del pp  pablo casado200325222202

undefined52926481 graf1720 madrid 25 03 2020 el l der del pp pablo casado200325222202 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El líder del PP, Pablo Casado, i el seu grup parlamentari van votar a favor, la matinada passada, de la pròrroga de l’estat d’alarma per «sentit d’Estat», però van lamentar que el president del Govern, Pedro Sánchez, malgrat els seus «poders màxims», estigui tenint una eficàcia «mínima» per frenar el Covid-19. «No està a l’altura [...] Això és terrible», va dir abans de recordar que ja han mort 3.434 persones pel coronavirus, més que a la Xina. «En les últimes hores han mort 738 persones pel virus. Més del doble de les que caben en aquest hemicicle», va sostenir des de la tribuna del Congrés. 

Casado va lamentar que el cap de l’Executiu hagi enviat a la «guerra contra el virus soldats sense casc, sense armilla i sense munició». «Els nostres sanitaris estan lluitant sense mitjans», es va queixar. 

El líder dels conservadors va aconsellar a Sánchez que demani perdó per la «greu negligència» en el retard de la seva reacció i per haver permès les manifestacions del 8-M, amb motiu del Dia de la Dona. 

Casado va proposar que, com a homenatge a les víctimes, les banderes onegin a mig pal mentre duri la pandèmia i que un cop acabi es faci un funeral d’Estat i es col·loqui un monument en el seu honor al centre de Madrid. «Espanya està de dol. Tots estem de dol. I això, senyor Sánchez, no va bé», va assegurar. 

La comparació amb la resta d’Europa

En la rèplica, passades les 00.30 hores, el president del Govern va retreure a Casado que perdi energia en carregar contra el seu Executiu i no se centri a «lluitar contra el virus». Sánchez va afirmar que no malgastaria temps per defensar-se de l’acusació segons la qual que ha reaccionat tard, tot i que sí que es va detenir a assenyalar que la pandèmia també ha sorprès altres països europeus, com ara Itàlia, França i el Regne Unit. A més, va apuntar que el comitè de seguiment del Covid-19 es va formar el 13 de gener, un dia després que assumissin els seus càrrecs els nous membres del Govern sortit de les eleccions del novembre. I va afegir que, el 7 de març, el doctor Fernando Simón va alertar del risc que representaven les residències de gent gran. Simón, com va recordar Sánchez, va dir en la seva compareixença «pública» que deixava en mans de les comunitats autònomes decidir què fer amb aquests centres tot i que els va recomanar que sempre era «millor sobreactuar».

Notícies relacionades

També el cap de l’Executiu va remarcar que fins al decret de l’estat d’alarma, vigent des del 14 de març, la capacitat de les conselleries de Sanitat era «plena», de manera que podien haver-se proveït del material sanitari que haguessin considerat pertinent per protegir-se del coronavirus.

En la dúplica, Casado va lamentar que Sánchez intenti protegir-se posant-se darrere dels «tècnics». «És com si [José Luis] Rodríguez Zapatero hagués donat la culpa als crítics per no haver anticipat la crisi», va afegir. «Tenir sentit d’Estat no és donar un xec en blanc», va avisar.