DAVANT DEL TC

Junqueras i Romeva recusen els magistrats del Constitucional

Al·lega que tots ells han participat en els apercebiments previs o al resoldre recursos del procés

La jurisprudència del TC preveu rebutjar de ple incidents similars presentats contra tots els seus jutges

zentauroepp52003280 oriol junqueras y romeva llegan al parlament200128084027

zentauroepp52003280 oriol junqueras y romeva llegan al parlament200128084027 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El president d’ERC, Oriol Junqueras, i l’exconseller Raül Romeva han recusat els 12 magistrats que constitueixen el Tribunal Constitucional per provar d’evitar que siguin ells els qui resolguin el recurs d’empara que van interposar contra la sentència del Suprem que els va condemnar a 13 i 12 anys de presó pel procés. Consideren que es van contaminar al participar en els apercebiments previs a l’1-O que el tribunal va dirigir a la Mesa del Parlament i al Govern i al resoldre els recursos presentats durant la instrucció, tots ells rebutjats. 

En el seu escrit, de 47 pàgines, al·leguen que l’actual circumstància de l’estat d’alarma no impedeix la presentació d’escrits per via telemàtica; el que s’ha demanat és que només es faci en els assumptes inclosos en els serveis essencials, entre els quals també es troba la tutela dels drets fonamentals.

L’advocat dels dos, Andreu Van den Eynde, diu que és conscient, a més, que les recusacions formulades genèricament contra el conjunt dels magistrats que formen el TC han de ser rebutjades sense més ni més», segons va establir el mateix tribunal el 2005. Però precisa que «la seva recusació no s’efectua de forma genèrica o ‘davant el tribunal’ sinó de forma singularitzada per la concurrència de causes de recusació en tots els seus magistrats».

Davant del ple

Es basa en què tots ells van intervenir en les «resolucions que van analitzar la constitucionalitat de determinades normes sobre les quals es va basar posteriorment la condemna, amb apercebiments expressos dirigits als membres de la Mesa del Parlament i del Govern»; en les quals «es va ordenar la deducció de testimoni de particulars» a la fiscalia contra l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, i en les quals van resoldre «els recursos d’empara formulats contra les resolucions dictades» en la causa del procés. 

Notícies relacionades

Aquestes decisions es van elevar al ple, per la qual cosa hi van participar tots els magistrats del TC. Per a la defensa de Junqueras això significa que hi va haver una «evident» contaminació que «atempta frontalment contra el dret al jutge imparcial ja que l’existència d’un judici provisional d’il·licitud efectuada pel tribunal sobre la desobediència a les seves resolucions forma part essencial de la discussió sobre la culpabilitat dels acusats que està actualment sotmesa a qüestionament en el recurs d’empara formulat».

La defensa dels polítics d’ERC incorpora en el seu escrit diverses notícies referides a la decisió del Constitucional d’admetre tots els recursos presentats pels líders del procés i resoldre’ls sota la coordinació de Cándido Conde-Pumpido. També sol·licita la declaració com a testimoni d’un periodista d’Europa Press la identitat del qual no es correspon amb la de ningun redactor de l’agència de notícies.