ERC pressiona perquè s'ampliï el confinament

Esquerra s'abstindrà en la pròrroga de l'alerta si no hi ha reclusió total

El recolzament de PP a Sánchez garanteix l'aprovació també dels decrets

vilalta

vilalta

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena / Miguel Ángel Rodríguez

El confinament total, més enllà del ja decretat pel Govern de Pedro Sánchez, s’ha convertit en l’objectiu dels partits que formen el Govern. També d’ERC que, si bé utilitza formes més romes amb l’Executiu central que JxCat, sembla disposada a utilitzar les tecles de les quals disposa. Així, els republicans, davant de la votació de dimecres que ve sobre l’ampliació de l’estat d’alerta, han anunciat que intentaran formar un bloc, amb JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG, per abstenir-se llevat que Sánchez prengui mesures més dràstiques, com confinar totalment la població.

Amb tot, la pròrroga de l’estat d’alarma, així com la convalidació de reials decrets lleis amb mesures per frenar el contagi del Covid-19, tirarà endavant amb el recolzament dels principals partits. Per primera vegada, les votacions es faran via telemàtica.

La direcció d’ERC va decidir aquest dilluns optar per l’abstenció si el confinament no passa a ser total, exceptuant els serveis essencials, i això tindrà la seva traducció en una esmena al decret de pròrroga de l’estat d’alarma que els republicans presentaran al Congrés.

«Es tracta –va detallar la portaveu republicana, Marta Vilalta en un vídeo– d’una contraproposta perquè en el decret es reculli el que fa molts dies que demana el Govern».

Polèmica per decret 

El decret més polèmic serà el d’iniciatives econòmiques i socials perquè el Govern va incloure una disposició final que modifica la llei reguladora del CNI del 2002, per la qual es regeix la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes d’Intel·ligència. El nou text blinda la participació del vicepresident segon, Pablo Iglesias, al qual l’Executiu ja va donar entrada a finals de febrer en aquest òrgan tot i que oblidant-se de l’empara jurídica. En aquell moment Vox va recórrer, una impugnació que ara el Govern pretén salvar.

Notícies relacionades

Casado, que ha anunciat també recurs contra la inclusió d’Iglesias en aquesta comissió delegada, va assegurar ahir que malgrat considerar un error «ficar aquesta prebenda» en el decret, el PP recolzarà aquest paquet de mesures econòmiques i socials. En aquesta línia també hi ha Cs. El Govern té així assegurat, tret de sorpreses, la convalidació de tots els decrets. 

En canvi, un portaveu de Vox no va donar ahir el suport a totes les iniciatives i va assegurar que ho decidiran dimecres.