Pandèmia

Ja hi ha 315 irresponsables detinguts i 157 policies encomanats

Grande-Marlaska remarca el descens de l'ús de carreteres: entre un 65 i un 70 per cent menys

El titular d'Interior assegura que es redobla la vigilància sobre víctimes de violència de gènere

denuncias / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Les Forces de Seguretat de tots els cossos estatals i autonòmics han tramitat 31.100 denúncies des de la promulgació de l’estat d’alarma, i han detingut 351 persones, segons el Ministeri de l’Interior. «Que tothom pensi en els que ja han mort i en la gent que s’està jugant la vida abans de mantenir una conducta insolidària».

El titular de la cartera, Fernando Grande-Marlaska, s’ha referit a aquest balanç de xifres lamentant «la irresponsabilitat d’alguns» i anunciant que, «després d’un període raonable» de didàctica policial de l’estat d’alarma, els agents dels diferents cossos policials reforçaran les seves funcions de vigilància i sanció.

En una roda de premsa telemàtica emesa des del palau de la Moncloa, Grande-Marlaska ha dit que les mesures de confinament a Espanya «són les més dràstiques adoptades a Europa, i de les més dràstiques en l’àmbit mundial». Ho ha assegurat en resposta a una pregunta sobre la petició de la Generalitat de Catalunya d’extremar el confinament.

Agents encomanats

A preguntes d’EL PERIÓDICO, Grande-Marlaska ha referit que hi ha ja 157 membres de la Policia i la Guàrdia Civil encomanats de coronavirus. L’índex de contagi «és lleugerament superior» entre els agents «perquè realitzen una funció de risc important» i perquè «si volem que ens protegeixin, el seu confinament no pot garantir-se en els mateixos termes».

En la roda de premsa, Grande-Marlaska ha assegurat que no hi ha cap focus de contagi al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona, per tant, no és necessària «cap mesura» extraordinària de posada en llibertat, que, d’altra banda, ha recordat que «es fan sempre sota vigilància judicial».

Grande-Marlaska ha anunciat que pròximament la Unitat Militar d’Emergències anirà a l’aeroport de Loiu, a Bilbao, a realitzar les mateixes funcions de desinfecció que ha realitzat a l’aeroport barceloní del Prat.

Dos terços menys de trànsit

El ministre ha remarcat un important descens en l’ús de les carreteres aquests dies, en comparació amb fa un any. «S’ha notat», ha dit, la responsabilitat de la ciutadania i la dissuasió policial, fins al punt que «ha disminuït més d’un 65 per cent a les vies de comunicació, i entre el 65 i el 70 per cent a l’entrada a les grans ciutats com Madrid, Barcelona, Sevilla o Màlaga».

Les diferents policies garanteixen també el compliment de les funcions dels sanitaris «en condicions de seguretat», ha dit Grande-Marlaska, així com el proveïment bàsic.

Notícies relacionades

«Avui hem de lamentar i condemnar de la forma més dràstica l’assassinat d’una dona víctima de violència de gènere, la Karina, a Castelló», ha recordat el ministre. El titular d’Interior ha donat compte de la implementació de noves mesures del programa VioGen, amb «seguiments i trucades de tota índole».

«No podem abaixar la guàrdia. Hem de mantenir la defensa ben alta. No podem flaquejar en la nostra resposta al coronavirus», ha dit el ministre durant la seva compareixença.