COMPTES CONTRA LA PANDÈMIA

Els comuns reclamen aprovar els pressupostos catalans i reforçar-los després

Albiach proposa modificar-los posteriorment amb un «pla de xoc social i econòmic»

GRAFCAT651. BARCELONA, 29/11/2018.- La presidenta del grupo parlamentario Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach (i), y su compañero, el diputado David Cid (2i), se han reunido con el vicepresidente de la Generalitat y conseller de Economía, Pere Aragonés (2d), la secretaria de Presidència, Meritxell Massó (3i), y el secretario general de Economía, Albert Castellanos (d), durante la reunión que han mantenido Generalitat y los comunes para abordar los presupuestos de la Generalitat, una negociación que los comunes afrontan sin líneas rojas pero sin renuncias y en la que plantean una reforma fiscal. EFE/Marta Pérez

GRAFCAT651. BARCELONA, 29/11/2018.- La presidenta del grupo parlamentario Catalunya en Comú Podem, Jessica Albiach (i), y su compañero, el diputado David Cid (2i), se han reunido con el vicepresidente de la Generalitat y conseller de Economía, Pere Aragonés (2d), la secretaria de Presidència, Meritxell Massó (3i), y el secretario general de Economía, Albert Castellanos (d), durante la reunión que han mantenido Generalitat y los comunes para abordar los presupuestos de la Generalitat, una negociación que los comunes afrontan sin líneas rojas pero sin renuncias y en la que plantean una reforma fiscal. EFE/Marta Pérez / Marta Pérez (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dimecres era el dia fixat pels comuns per aprovar uns pressupostos catalans llargament negociats amb el Govern. Però la decisió de Ciutadans de portar-los al Consell de Garanties Estatutàries, unida al coronavirus, van malmetre la votació. Ara es podrien aprovar els comptes (si l’evolució de la pandèmia ho permet) el 21 d’abril, quan hagi passat el període d’esmenes. Catalunya en Comú-Podem reclama validar-los com més aviat millor i reforçar-les després.

Notícies relacionades

«S’ha de reforçar l’acord de pressupostos amb un pla de xoc social i econòmic. Serà la millor resposta a la ciutadania que ara està angoixada», ha sentenciat Jéssica Albiach, líder parlamentària de la coalició. Els comuns, que tornen a denunciar la «irresponsabilitat» de Cs quan més recursos es necessiten per contenir els efectes del coronavirus, reclamen aprovar els comptes catalans com més aviat millor i ajustar-les, posteriorment, amb un «pla de rescat social i econòmic». Assenyalen que començar una altra vegada de zero un projecte pressupostari suposaria un mínim de cinc mesos de treball, un temps, que adverteixen, «no podem perdre».

Autònoms i renda garantida de ciutadania

Entre els punts a reforçar, els comuns destaquen el reforç del Pla Nacional per a la Indústria amb nous recursos i el recolzament als autònoms, ja que consideren que la partida de 7,5 milions destinats als pressupostos «queda molt curta». En canvi, Albiach considera «incomprensible» la partida de 41 milions dedicada al circuit de F-1 de Montmeló i proposa reduir-la per dedicar-ne una bona part a altres àmbits, com per exemple augmentar la renda garantida de ciutadania. Les modificacions posteriors a l’aprovació dels pressupostos catalans podrien incloure, segons apunta la coalició morada, els 50 milions inclosos en el pla de xoc anunciat pel Govern espanyol, així com la part catalana dels 1.000 milions previstos per reforçar el sector sanitari. I també la quantitat extra que emani de la flexibilització de la regla de dèficit, punt en el qual insten el govern espanyol i el català a aclarir si suposaria 270 milions més, com defensen els primers, o 72, com apunten els segons.