NOU FULL DE RUTA

Sectors de l'ANC rebutgen recolzar només els partits que defensen la via unilateral

«No es pot demanar unitat i alhora amenaçar de fer campanya contra una part de l'independentisme», apunten algunes territorials en les seves esmenes

foto 3518220

foto 3518220

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ANC  donarà aquest dijous el tret de sortida a la seva assemblea general per via telemàtica, una reunió que s’allargarà fins diumenge, ja que la pandèmia del coronavirus impedeix que es pugui celebrar presencialment. L’entitat independentista discutirà un nou full de ruta que manté la seva aposta per la unilateralitat i que crida a culminar el procés si l’independentisme supera el 50% dels vots en les pròximes eleccions catalanes. Malgrat que la majoria de les assemblees territorials recolzen aquests postulats, amb la dissecció d’esmenes s’aprecia que el debat sorgeix a l’hora de demanar el vot només per als partits que es comprometin amb la via unilateral de manera explícita i de «denunciar públicament aquells que, malgrat haver manifestat el seu compromís, l’incompleixin».

L’assemblea de Badalona veu una «contradicció constant» en el full de ruta quant a la unilateralitat i considera que el text base burxa en la «divisió» de l’independentisme perquè exigeix que les proclames de l’ANC siguin assumides pels partits o, altrament, «qui no l’obeeixi serà castigat fent-li propaganda en contra». «Unilateralitat obligada, però no hi ha cap estratègia per dur-la a terme [...] L’ANC es veu amb el dret de dir als seus associats i a tots els catalans a quin partit han de votar», critiquen. Des de Sarrià-Sant Gervasi lamenten que el text base sigui d’«autocomplaença o autoengany i amb poc reconeixement d’errors» i creuen que és el moment de «fer un ‘reset’».

Esmenes múltiples

Altres objeccions de RossellóGràcia i Ciutat Vella demanen que se suprimeixi l’extrem que apunta el sentit del vot i l’assenyalament públic, una cosa que titllen de «connotació punitiva». «Aquesta esmena va en contra d’un dels aspectes fonamentals del full de ruta. Si l’ANC té una proposta de mandat, el que ha de fer és defensar aquesta proposta. I això passa per prendre’s seriosament els compromisos», repliquen des de la direcció.

Entre les alternatives, guanya punts el fet de recolzar «tots aquells partits que incloguin clarament i explícitament en els seus programes la independència com a objectiu i el camí per aconseguir-la» i que no descartin cap via. «No es pot demanar unitat i alhora amenaçar de fer campanya contra una part de l’independentisme», justifiquen. Els redactors de la ponència canvien de postura: «Ja hem superat el moment en què només demanàvem l’independentisme sense una altra concreció. Ara demanem independentisme amb una via concreta, la que creiem més efectiva», responen.

Notícies relacionades

Els associats de l’Hospitalet de Llobregat exigeixen més contundència i assenyalen que han de pressionar les formacions polítiques per ratificar els seus respectius programes electorals «davant de notari». «Volem que el compromís sigui explícit i firmat de forma nominal», apunten sense èxit, perquè la direcció replica que no caurà «en aquest espectacle». Sobre la taula de diàleg entre governs, Girona demana una treva tot i que la confiança en aquesta negociació sigui «molt baixa o pràcticament nul·la».

El salt al Parlament

Davant de la falta d’unitat de l’independentisme, les assemblees de l’Hospitalet de Llobregat i de l’Alt Urgell criden a fer el salt a l’arena política amb una candidatura pròpia. Els redactors del text base avisen que aquesta idea contravé els estatuts que deixen clar que «l’ANC es mantindrà totalment independent de qualsevol partit polític, coalició electoral o grup d’electors i no es presentarà a cap mena d’eleccions».