DADES DEL CGPJ

El CGPJ inclou la sentència del procés entre les dictades per corrupció del 2019

Es va processar 253 persones per corrupció, la majoria a Múrcia, el País Valencià i Andalusia

Durant l'any passat hi va haver 91 sentències condemnatòries pels delictes que afecten l'adminstració

presos

presos

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els tribunals espanyols van dictar durant l’any passat un total de 91 sentències per corrupció, el 71% de les quals van ser condemnatòries. En aquestes s’inclou la dictada pel Tribunal Suprem contra els líders del procés, perquè es va condemnar per sedició, però també per malversació de cabals públics, un dels delictes que s’engloben entre els constitutius de la corrupció, que com a tal no apareix en el Codi Penal.

Segons les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), els jutges espanyols van concloure al llarg de l’any passat un total de 42 procediments per corrupció, en què es va dictar acte d’obertura de judici oral o de processament contra 253 persones, que van ser portades o seran portades a judici per delictes de prevaricació urbanística o administrativa, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, suborn, tràfic d’influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i corrupció en les transaccions comercials internacionals.

Múrcia al capdavant

D'aquestes, 84 persones van ser processades a Múrcia, 42 a la Comunitat Valenciana, 38 a Catalunya, 23 a Andalusia, 21 a Madrid, 19 a les Balears, 15 a Galícia, 7 a Astúries, 2 a Castella i Lleó, 1 a Extremadura, 1 al País Basc i 1 a l’Audiència Nacional.

Notícies relacionades

Pel que fa a les sentències, 65 de les 91 dictades per aquests delictes el 2019 van ser condemnatòries totalment o parcialment. Només en l’últim trimestre del 2019, es van dictar 29 sentències, 19 de les quals van acabar en condemna. D’aquestes, a més de la del procés, se’n van dictar tres a l’Audiència Nacional. Andalusia i la Comunitat Valenciana, amb sis, són les comunitats autònoma amb més resolucions.

Des del 2017

El reposador, presentat el gener del 2017, permet a la ciutadania, a través de la web Ppoderjudicial.es, conèixer l’acció de la Justícia contra la corrupció a través dels seus principals indicadors (acusats i/o processats, procediments, sentències dictades). Reflecteix els procediments que tenen com a subjectes actius funcionaris públics, governants i polítics a l’exercici dels seus càrrecs, i com un dels elements del tipus l’afectació de diners públics, incloent així tant la corrupció administrativa com la política.