Salvador Illa, la recepta discreta i prudent contra el coronavirus

La pandèmia posa sota el focus el prudent ministre de Sanitat

Destaquen tant la seva capacitat de diàleg com «de prendre decisions a contracorrent»

zentauroepp52707841 salvador illa200309204922

zentauroepp52707841 salvador illa200309204922 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual

Quan a Salvador Illa el van escollir com a ministre de Sanitat fa un parell de mesos semblava que li havia tocat una de les carteres menys complexes. Amb les competències sanitàries derivades a les autonomies, la tasca que li esperava al secretari d’organització del PSC era bàsicament de coordinació i gestió amb les empreses farmacèutiques. Un treball mediàticament allunyat dels grans focus que el procés havia posat sobre Interior, Justícia i Exteriors, departaments que s’entreveien com els més espinosos d’aquesta legislatura, en què també s’escrutaria amb especial atenció el vicepresident Pablo Iglesias i els ministres morats. Però la irrupció inesperada del coronavirus va escombrar de cop el tauler polític i va situar aquest home discret sota totes les mirades i, des de dissabte, tota la sanitat autonòmica, privada i militar sota el seu control.

«És la persona ideal per a unes circumstàncies com aquestes: molt seriós, rigorós, discret, bon gestor públic, amb capacitat per arribar a acords però també per prendre decisions», expliquen des de les files socialistes. Posen com a exemple el que va fer amb la construcció de l’‘outlet’ de la Roca del Vallès quan era l’alcalde d’aquesta població de tot just 10.000 habitants. «Hi havia gent que no ho veia clar però ell va decidir tirar endavant. En temes delicats hi ha gent que es deixa portar per la recerca d’equilibris però ell és capaç de prendre decisions a contracorrent». Llavors la jugada li va sortir bé ja que aquest macrocomplex, inaugurat el 1998, rep més visites de turistes que la Sagrada Família. Qui li anava a dir llavors que, dues dècades després, estaria en el Consell de Ministres que decretaria el tancament temporal de macrocomplexos com aquest. 

Negociador de la investidura

Persona de la més estreta confiança de Miquel Iceta, ja va saltar a la primera plana de la política espanyola pel seu paper destacat en les negociacions de la investidura amb ERC. La discreció, disciplina i capacitat de diàleg exhibides van convèncer Sánchez per apostar per ell com a relleu de María Luisa Carcedo. Tot i que no tenia experiència en l’àmbit sanitari (abans del màster accelerat d’aquests dies), aquest llicenciat en filosofia d’aparent estoïcisme hi afegia la capacitat de gestió com a alcalde de la Roca del Vallès (on va estar-hi 10 anys), director general de Gestió d’Infraestructures del Departament de Justícia de la Generalitat i director de l’àrea de Gestió Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. 

Com José Luis Ábalos al PSOE, Illa compatibilitza la secretaria d’organització del partit amb el ministeri. Un càrrec al qual va arribar el 2016, de matinada i gairebé en l’últim moment després d’un difícil joc d’equilibris en la confecció de l’executiva, encallada precisament en aquesta peça estratègica. Des d’aleshores es va guanyar la confiança d’Iceta, convertint-se en el seu fidel escuder, i aquest va recompensar en el congrés del PSC del desembre passat la seva disciplina i capacitat de treball entre bambolines reforçant-lo en el càrrec i afegint-li el d’Acció Electoral. Des de les eleccions catalanes del 21-D del 2017, les que van marcar l’inici del ressorgiment socialista a les urnes després d’una llarga travessia pel desert, havia sigut el cap de campanya del PSC. La taula de negociació de la investidura amb ERC es convertiria en el seu trampolí al Consell de Ministres.

Notícies relacionades

«Ho està portant  bé», comenten des del seu entorn més pròxim. «No busca el protagonisme i deixa que quan cal una explicació més mèdica ho digui la gent que en sap amb ell al costat, sense una paraula de més, donant una imatge de serietat i eficàcia». Ara, amb Quim Torra clamant contra la invasió de competències, Illa haurà de tornar a exhibir la seva capacitat de negociació com quan va teixir acords com el de la Diputació amb JxCat. «És una persona amb sensibilitat autonomista però conscient que davant una crisi tan important hi ha d’haver algú al final de la cadena de comandament. No es tracta de treure competències. Sinó que, sigui per uns o pels altres, les decisions no es prenguin», expliquen fonts socialistes. 

Polític prudent, allunyat dels titulars estridents, de les polèmiques tuitaires i reservat amb la seva vida privada, ha mantingut aquest mateix tarannà durant la crisi. Quan hagi guanyat la carrera al coronavirus, podrà tornar a córrer per la Roca del Vallès i ajudar a l’hort familiar, dues de les seves autoreceptes per combatre l’estrès.