JUDICI DEL PROCÉS

La jutge desatén el fiscal i avala la sortida de la presó de Cuixart

La magistrada argumenta que la frase «ho tornaria a fer» és un «mer» pensament ideològic

La resolució afirma que la normativa penitenciària no imposa que l'intern es penedeixi

zentauroepp52273576 cuixart200213095550

zentauroepp52273576 cuixart200213095550 / Pau Venteo

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Jutjat de Vigilància Penitenciària número 5 de Barcelona ha autoritzat aquest dijous l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, condemnat a nou anys de presó en el judici del procés. La resolució reitera que la frase «ho tornaria a fer» que va pronunciar en la vista al Tribunal Suprem és una «mera expressió d’un pensament ideològic». És la primera vegada que la justícia avala aquest règim de compliment flexible de la pena imposada respecte als presos independentistes.

D’aquesta manera, la magistrada rebutja els arguments esgrimits per la fiscalia i ratifica la decisió de la junta de tractament de la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), que permet al dirigent independentista estar fora de presó nou hores i mitja al dia, de dilluns a divendres, i Sánchez sortirà tres dies per setmana durant 11 hores. Els caps de setmana, no obstant, els passaran a la presó. La primera vegada que Cuixart va sortir de la presó en aplicació d’aquest precepte va ser el passat dia 13 de febrer. 

La jutge recorda que el Tribunal Suprem ja va desestimar expressament la petició de la fiscalia de posar límits temporals a l’accés al tercer grau penitenciari i de delimitar «l’itinerari penitenciari del penat». «S’ha de reiterar que ens trobem en la jurisdicció de vigilància penitenciària, per la qual cosa no es pot pretendre que la condemna penal s’estengui a una condemna de l’itinerari penitenciari de l’intern, obstaculitzant i impedint situacions de possibles autoritzacions de permisos», d’altres beneficis penitenciaris o de modificacions «progressives de classificació», argumentava la interlocutòria.

Alçament tumultuari

Notícies relacionades

La resolució afirma que Cuixart, segons l’informe del jurista de la presó, reconeix els fets provats en la sentència del procés, assumeix les conseqüències dels seus actes i «mostra motivació per al canvi». Precisa que la frase «ho tornaria a fer» no només és una expressió de pensament ideològic, sinó que, com al·lega el psicòleg de la presó, «en cap moment fa referència a un alçament tumultuari», tal com recull la sentència del Suprem, «sinó que es refereix a la voluntat de continuar reivindicant el dret a decidir sobre la situació de Catalunya de manera pacífica i no-violenta».

La jutge incideix que Cuixart «reconeix els fets delictius, però no està d’acord amb la seva qualificació jurídica, i no mostra penediment, defensant la seva innocència, la qual cosa és sens dubte un pensament i decisió legítims, ja que la normativa penitenciària no imposa l’obligació al condemnat de penedir-se, ni que es declari culpable i que prescindeixi de la seva declaració d’innocència».