El TC revisarà la sentència del procés sense recursos contra la instrucció pendents

Els recursos de Rull, Turull i Sànchez són els primers recursos d'empara que arriben al tribunal de garanties

Els 12 magistrats han resolt la trentena d'impugnacions interposades contra decisions de Llarena

zentauroepp46935544 fotodeldia  graf5692 madrid  12 02 2019   vista general de l190309141032

zentauroepp46935544 fotodeldia graf5692 madrid 12 02 2019 vista general de l190309141032 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional ha resolt la trentena de recursos presentats en relació amb el procés. A temps, per rebre els recursos d’empara contra la sentència del Suprem del 14 d’octubre passat sense tenir encara pendent impugnacions contra la instrucció que va realitzar Pablo Llarena. Aquest dimecres va rebre els de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, que demanen que es deixi en suspens la seva pena fins i tot resoldre l’empara tenint en compte el temps que l’alt tribunal va tardar a resoldre els anteriors. 

Ja eren al Constitucional les empares de Vox i de dos particulars, considerats prematurs per les fonts de l’alt tribunal consultades, que compten amb el fet que vagin al ple de la setmanaque ve. No se’ls augura un llarg recorregut judicial, perquè resulta molt complicat que es declarin vulnerats els drets fonamentals de qui exerceix l’acusació.  

En les seves impugnacions Rull, Turull i Sànchez enumeren les vulneracions de drets fonamentals de les que diuen haver sigut víctimes durant el procés i amb la sentència, amb la qual creuen que es va voler «escarmentar els màxims líders polítics i socials del moviment independentista amb càstigs que no tenen a veure res amb la gravetat real dels fets a la comissió dels quals van induir als ciutadans» a través d’«un vestit punitiu a mida» dels condemnats.

Suspensió de les penes

Tots tres demanen la suspensió del compliment de les seves condemnes, com va fer el Constitucional amb els condemnats per l’assalt al centre de la Generalitat a Madrid, malgrat que les penes del procés són molt més altes.

Esgrimeixen que «si no se suspèn l’execució de la pena tot apunta que una eventual estimació del recurs tindrà lloc quan s’hagi complert ja una part molt important de la presó i la inhabilitació imposades». 

Afegeix que la tardança del Constitucional a resoldre els seus anteriors recursos es va produir, «malgrat ser demandes centrades només en una o dues al·legacions», quan ara «el nombre d’al·legacions és molt més extens i és previsible que recorrin la gran majoria dels processats, per la qual cosa és molt probable que la resolució del present recurs s’estengui molt més enllà de dos anys».

Notícies relacionades

Per ratificar la suspensió, recorden que «sempre han estat a disposició de la Justícia, sense que sigui esperable a hores d’ara una conducta de sostracció a l’acció judicial, com demostra el desenllaç dels permisos de sortida dels quals han gaudit fins ara» i haver consolidat possibles responsabilitats patrimonials.

Les empares, que s’acabaran de presentar aquesta setmana, se sumaran als últims recursos rebuts al Constitucional relatius a la immunitat dels europarlamentaris Oriol Junqueras i els fugits Carles Puigdemont i Toni Comín.