DENÚNCIA CIUTADANA

La Junta Electoral deixa sense sanció el PP per l'enviament de SMS abans del 10-N

L'àrbitre arxiva l'expedient per entendre que els missatges compleixen la identificació de la seva naturalesa electoral

sms

sms

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit arxivar l’expedient que va obrir al PP per vulnerar la llei amb l’enviament massiu de SMS l’últim dia de la campanya dels comicis del 10 de novembre, per la qual cosa no hi haurà sanció.

Així consta en una resolució que l’àrbitre electoral va emetre fa una setmana, en la qual assenyala que amb aquest enviament de SMS a ciutadans de diferents punts del país no va incórrer en l’incompliment de l’article 38 bis de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG). Per tant, segons conclou, «no correspon imposar cap sanció» al Partit Popular. 

Va ser l’Agència de Protecció de Dades la que es va dirigir a la Junta Electoral després del 10-N davant de les queixes transmeses per diversos ciutadans, disconformes amb el fet que als seus mòbils hagués arribat un missatge en nom del líder de la formació, Pablo Casado.

Infracció electoral

L’organisme va comunicar a la JEC que hi podria haver vulneració de la normativa sobre protecció de dades, però va decidir posar en coneixement de l’assumpte l’àrbitre electoral per haver-se produït el fet en plena campanya i entendre que sí que hi podria haver trencament de la LOREG.

La JEC va assumir les reclamacions que va cursar l’Agència de Protecció de Dades i va demanar a aquesta entitat un informe, així com als representants del PP perquè hi enviessin al·legacions. L’Oficina del Cens Electoral, que és part també de l’Administració electoral, va informar que el PP no havia obtingut dades dels destinataris a través seu.

El PP, per la seva banda, va explicar que les dades que va utilitzar per a l’enviament eren «anonimitzades» i, per tant, no personals, ja que així constava al contracte que va subscriure amb l’empresa que es va encarregar de la iniciativa.

Obertura d’expedient

Ara bé, la JEC va decidir obrir expedient sancionador en vista dels fets, i així ho va resoldre mitjançant acord el desembre de l’any passat. Les sancions per incompliment de la normativa electoral oscil·len entre els 300 i 3.000 euros, si l’infractor és una autoritat o un funcionari, o entre els 100 i 1.000 si és un particular.

D’acord amb el tràmit, el PP va disposar d’un termini per remetre-hi al·legacions, en les quals va insistir que no ha utilitzat dades personals per enviar els SMS i va negar que no hagi precisat, en aquests missatges, que es tractava d’informació electoral. Al ser transmesos en plena campanya, aquest caràcter, diu el PP, resultava «evident».

El missatge va ser el següent: «Hola, soc Pablo Casado. Et demano el teu vot per sumar una nova majoria de canvi a Espanya davant la crisi econòmica i el desafiament separatista». I l’article que podria vulnerar, el 58, indica que no es poden utilitzar dades personals i que no poden procedir de pàgines web o «altres fonts d’accés públic». I més endavant afegeix: aquestes activitats hauran d’identificar-se per la seva «naturalesa electoral».

Dades anonimitzades

Estudiat el cas, la JEC estableix que «tan sols es té constància que el Partit Popular ha contractat els serveis de remissió dels missatges SMS sota el compromís de l’empresa prestatària del servei d’utilitzar bases de dades anonimitzades».

Notícies relacionades

Igualment, la JEC indica que no pot determinar si es van respectar les regles de protecció de dades perquè és àmbit «aliè» a la seva competència. Decideix, finalment, que als SMS es compleix la identificació de la naturalesa electoral.

A l’expedient la JEC reconeix «la lògica frustració» dels qui «legítimament» s’han dirigit a l’Oficina del Cens Electoral per «fer constar el seu desig de no rebre propaganda electoral al seu terminal telefònic». I admet per això que hi ha la possibilitat de desenvolupar la LOREG en aquest sentit.