TENSIONS EN LA COALICIÓ

Sánchez demana frenar la bronca amb Iglesias

Els socialistes s'indignen, però eviten el xoc frontal amb Podem

Echenique acusa el Ministeri de Justícia d'actuar amb tics masclistes

zentauroepp51629147 spanish caretaker prime minister  socialist pedro sanchez  d200107125202

zentauroepp51629147 spanish caretaker prime minister socialist pedro sanchez d200107125202 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

A ningú se li escapa que la coalició entre el PSOE Podem va néixer amb un passat larvat de desconfiances, però ni tan sols els més escèptics auguraven que les esquerdes s’obrissin de manera abrupta en només dos mesos de Govern. Les crítiques dels morats acusant els socialistes d’actuar amb tics masclistes en la tramitació de la llei de llibertat sexual han indignat l’ala socialdemòcrata del PSOE, que no amaga la seva sorpresa per les paraules de Pablo Iglesias apuntant el ministre de Justícia. L’enuig  és monumental, però presidència ha transmès la consigna d’evitar que la confrontació es magnifiqui. I menys encara, en la setmana de celebració del 8-M, el Dia de la Dona, així que de moment els ministres del PSOE defensen la seva actuació, però es mosseguen la llengua. El matrimoni de conveniència, asseguren, no està en risc, però el repte és evitar que noves desavinences en públic acabin propiciant un divorci per al qual cap dels partits està preparat. Mentrestant, segons fonts governamentals, la relació entre Pedro Sánchez i el vicepresident segon és «de certa cordialitat», expressió oberta a interpretacions.

Ni Sánchez ni Iglesias han oblidat els seus desacords passats i els seus entorns admeten que tots dos allotgen la convicció que hi haurà una batalla definitiva amb un fort component personal, però no és aquesta. El PSOE i Podem no es poden permetre trencar ara un Govern que comença a caminar, i des d’aquesta convicció, el president ha decidit advocar per una certa contenció. Es defensa l’actuació del ministeri de Justícia, però s’evita carregar les tintes contra els socis morats. «Hem d’anar tots a una», va resumir aquest dimecres la ministra d’Hisenda i portaveu governamental, María Jesús Montero, intentant rebaixar la bronca.

Falsa treva

Els socialistes, molestos pels atacs abocats des de fa setmanes pel cercle de la ministra d’Igualtat, Irene Montero,  van voler veure un gest de pacificació quan aquesta va evitar la confrontació al ser preguntada per les tensions en la roda de premsa a la Moncloa, dimarts al migdia. La sensació de calma va durar poc.

A la tarda, el vicepresident va arremetre amb unes declaracions que demostraven que l’enfrontament no estava solucionat, a l’opinar que «hi ha molt masclista frustrat» que s’empara amb excuses tècniques. Es referia a les esmenes que el Ministeri de Justícia ha fet a la llei de llibertat sexual per reparar les deficiències que presentava el text elaborat al ministeri dirigit per Montero. Aquestes «correccions» i «millores» van ser interpretades pels morats com mers pretextos per boicotejar una de les seves mesures més simbòliques.

Lluny de matisar la posició d’Iglesias, el seu portaveu parlamentari, Pablo Echeniqueva tornar a carregar contra Justícia aquest dimecres. «Sembla que calgui que vingui un ‘machote’ i digui: “Vinga, t’arreglo la llei”», va dir, per a sorpresa dels socialistes, que van veure escalar la bronca un dia més.

«En parlem massa»

El titular del Justícia, Juan Carlos Campo, va evidenciar aquest dimecres el malestar per les acusacions directes dels socis. «De vegades, els polítics parlem massa», va deixar anar. No va anar més enllà. Va defensar els canvis fets pel seu departament, però va evitar entrar en una picabaralla directa amb Iglesias. «Saben que hi ha uns ministeris més antipàtics. Estic pensant en Hisenda, en Justícia, perquè ens posem perepunyetes perquè les lleis que surtin d’un Govern siguin el més perfectes possibles. No hi ha cap mena de retret, l’important és que siguem un Govern feminista i ens posem al capdavant d’Europa en la lluita per la igualtat i erradicar la violència sexual». La vicesecretària del PSOE i portaveu parlamentària, Adriana Lastra, va sortir a defensar el seu partit. «No hi ha ministres masclistes, hi ha un Govern profundament feminista, del primer a l’últim», va concloure. 

L’entorn de Sánchez prefereix no interpretar els atacs d’Iglesias i d’Echenique una vegada la llei ja ha superat l’escull del Consell de Ministres, tot i que hi ha algunes veus que apunten a una resposta de caire «personalista» d’un conflicte polític, mentre que d’altres remarquen la pugna per encapçalar el feminisme i capitalitzar-lo a les urnes.

Fonts pròximes al president asseguren que el desacord «no afecta el normal funcionament de la coalició» i asseguren que en l’acord de Govern entre el PSOE i Podem s’estableixen mecanismes per intentar ajustar les diferències entre els socis, com en aquest cas. La relació entre els ministres dels dos colors, indiquen les mateixes fonts, és «fluida i correcta».

‘Llei 25’, «el nyap»

Notícies relacionades

No és la primera vegada que Podem està al centre de la diana, qüestionat per la solvència tècnica dels seus projectes. De fet, des que els d’Iglesias van obtenir representació parlamentària en les eleccions del desembre del 2015, han sigut assenyalats des de diferents sigles acusats d’elaborar les seves iniciatives amb poc rigor.

Una de les més sonades va ser la que pretenia ser la seva mesura estrella, que va acabar en fiasco i va ser ràpidament guardada al calaix de l’oblit: la denominada llei 25, una bateria de mesures socials. En la seva tramitació parlamentària va aconseguir crítiques tècniques nefastes i va arribar a ser qualificada de «nyap», fins i tot pels grups que hi van votar a favor.