SESSIÓ DE CONTROL

Torra i ERC dinamiten la unitat entorn del diàleg amb el Govern central

El president evita desautoritzar els atacs de Ponsatí a la negociació i exigeix ser restituït com a diputat

Ciutadans acusa el cap del Govern de ser un okupa i aquest s'enfada amb Torrent

torra-1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

Ningú diria que el Govern està a punt d’aprovar els primers pressupostos en tres anys amb el recolzament dels comuns, que l’independentisme puigdemontista ha aconseguit un èxit de convocatòria a Perpinyà i que alguns dels presos ja poden disposar d’hores de llibertat. El clima preelectoral continua generant enfrontaments oberts entre els socis del Govern al més alt nivell. L’últim d’aquests exemples, la queixa d’ERC al president Torra a compte de les invectives de Clara Ponsatí contra el diàleg a Perpinyà. I la rèplica de Torra, que acusa el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, de no recolzar-lo quan Ciutadans li diu okupa.

Amb aquest menú, va resultar gairebé impossible que la sessió de control al Govern al Parlament donés relleu a debats no menors, com el decret de vivenda de la Generalitat –que segons el PP afavoreix l’‘okupació’ i que el Govern millorarà perquè els jutges evitin desnonaments en els quals no hi hagi alternatives per als llogaters–, les polítiques d’igualtat o bé l’escandalosa politització de les Juntes Electorals.

Va obrir foc ERC, precedida pels comuns, va retreure al president que en el multitudinari míting de Perpinyà Ponsatí menyspreés la taula de diàleg amb el Govern, i «debilités» així la posició de l’independentisme. Torra, lluny de criticar l’exconsellera, va dir que totes les posicions són respectables i va lamentar que ERC fes retrets quan del que es tracta és de fixar una data per al referèndum amb l’Estat i no anar «amb el lliri a la mà». Una nova mostra del desacord que presideix cada dia la relació entre socis.

El to va augmentar quan Ciutadans va contribuir a elevar la temperatura de l’hemicicle demanant a Torra que abandoni el càrrec i dient-li okupa. Ciutadans no va dir res d’Andrés Betancor, membre de la Junta Electoral a sou del partit taronja, i va activar el ventilador. Torra es va regirar contra el president del Parlament per permetre l’«insult» d’okupa. I va demanar formalment dues coses: La primera, crear sindicatura electoral pròpia catalana per no dependre de la JEC. Catalunya no disposa de llei electoral malgrat tenir competències per tenir-la. Mai els partits s’han posat d’acord. I per això actua amb la legislació estatal.

La segona, que el Parlament li restitueixi els seus drets com a diputat, que se li van retirar arran precisament de les decisions del Suprem i la JEC després d’haver sigut inhabilitat pel TSJC per la pancarta amb el llaç groc. Fonts d’ERC recorden que el Parlament ha recorregut aquestes decisions sobre l’acta de diputat i que Torrent alhora garanteix la seguretat jurídica i que els acords del Parlament siguin vàlids. En definitiva, que no farà marxa enrere.

A mitja tarda, el líder d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va ser molt contundent a Twitter. Amb referència a la petició de Torra va escriure: «No es pot manipular la realitat i exculpar la JEC i el TS. Qui retira l’escó i segresta el vot del president és la JEC i el TS. De fet, el que fa el Parlament és recórrer aquesta decisió injusta per revertir la situació». Fonts dels republicans van asseverar, per la seva banda, que mirar de culpar Torra per desgastar-lo políticament era profundament «irresponsable»

Vivenda

Notícies relacionades

Però el Parlament sí que està prenent decisions. En la mateixa sessió de control, Torra va replicar el PP –que es va queixar que el decret de vivenda del Govern afavoreix els okupes– defensant la «justícia social» i la necessitat de deixar encara més clar en el decret que els jutges no poden ordenar desnonaments com el d’aquest dimarts a Barcelona sense una alternativa habitacional per als llogaters. Torra, en aquest aspecte, es va situar al costat de les decisions que ahir mateix es van prendre al Parlament: el decret que obliga els grans propietaris de pisos a facilitar un lloguer social a qui faci més de mig any que estigui en la seva propietat sense pagar i acrediti necessitat. Va donar suport al decret el Govern, juntament amb els comuns i la CUP, davant Ciutadans i el PP i l’abstenció del PSC.

També va ser el dia en què per unanimitat es va aprovar una norma contra el malbaratament d’aliments.  I es va debatre sobre igualtat. Però la ruptura entre republicans i postconvergents és una agra realitat diària, preparada amb la incertesa de l’espai de JxCat i el PDECat.