RESSACA DE PERPINYÀ

Puigdemont: «No es pot renunciar a la via unilateral»

Crida a preparar un escenari per si no s'arriba a un acord amb l'Estat

«El 'sit and talk' no pot ser 'wait and see'», argumenta l'expresident

puigdemont cat radio car 1200

puigdemont cat radio car 1200

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident Carles Puigdemont ha assegurat aquest dilluns que no renuncia a la via unilateral per aconseguir la independència de Catalunya i ha apel·lat a l’independentisme a preparar-se per a un escenari en cas que la taula de diàleg entre governs no doni fruits. «No he abandonat la via unilateral, no és il·legítima. Per a mi el model és Montenegro, però si aquesta via amistosa no és possible, hi ha una camí difícil però no impossible que és la via unilateral. És un recurs, l’últim, però no podem renunciar-hi», ha argumentat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

En aquest sentit, Puigdemont ha explicat que quan dissabte a Perpinyà va cridar l’independentisme a «estar preparat» per a la «lluita definitiva» es referia que «avui no s’està preparat». Així, ha apel·lat a preparar un «escenari B» en cas que la negociació amb l’Estat fracassi. I en aquest escenari, l’expresident opina que no s’ha de renunciar a la via unilateral. 

«Com que estem convençuts que, per desgràcia, la manera d’arribar a la independència haurà de ser superant una paret que l’Estat té preparada sempre per a nosaltres, i no a partir d’una taula de negociació en la qual puguem acordar els termes d’un referèndum, hem d’arribar a la paret més preparats que a la tardor del 2017», ha afirmat.

«Ens interessen les decisions»

Preguntat per la taula de diàleg oberta entre Govern i Govern, Puigdemont ha remarcat que «el ‘sit and talk’ no pot ser ‘wait and see’» i ha defensat que és compatible aquest diàleg amb les mobilitzacions de l’independentisme.  «La taula de diàleg no és útil perquè no ha arribat a cap acord. Els que ens interessa són les decisions, els compromisos i el compliment dels compromisos», ha afegit respecte a les negociacions entre governs. «Hem de ser molt prudents per no despertar falses expectatives», ha dit.

Notícies relacionades

Sobre la polèmica intervenció de Clara Ponsatí, defensant la «batalla d’Urquinaona» i qualificant d’«engany» la taula de diàleg, Puigdemont ha assenyalat que «en l’independentisme hi ha moltes veus, algunes de molt crítiques. Totes aquestes veus són necessàries. El camí és que totes aquestes veus segueixin un camí de conciliació per remar juntes, perquè ens necessitem tots. Totes les estratègies són valgudes, sobretot si les coordinem».

Respecte als incidents a la plaça d’Urquinaona durant les protestes per la sentència, l’expresident ha afirmat que ell «no hauria estat a Urquinaona», però ha remarcat que «no s’ha de comprar l’imaginari de l’Estat espanyol que pretén fer passar allò per violència o terrorisme. La Clara es referia a això. No es pot criminalitzar a un moviment per uns fets concrets», ha dit.