Eleccions a Galícia

Feijóo i Rajoy s'allunyen dels pactes de Casado amb Vox

El candidat a la Xunta advoca per governar en solitari «sense haver de demanar permís a un altre partit»

«No és bo que els extremismes, siguin quins siguin, estiguin en els governs o condicionant-los», diu Rajoy

feijoo en galicia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

No es recorda un acte recent del PP on hagin coincidit l’actual president del partit, Pablo Casado, amb el seu antecessor, Mariano Rajoy, i el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo.

Aquest diumenge ho van fer en un acte preelectoral a Ourense per celebrar els 11 anys de presidència de Feijóo a Galícia amb majoria absoluta i per acompanyar el candidat del PP de cara a les eleccions gallegues del 5 d’abril.

En la seva intervenció, molt àmplia, Feijóo va tornar a marcar distàncies amb l’estratègia d’aliances amb Ciutadans i Vox de la direcció nacional del partit que exerceix Casado.  «El que no faré serà demanar permís a un altre partit per complir els compromisos a canvi de renunciar als nostres principis», va dir el baró gallec.

El mateix Mariano Rajoy, per la seva banda, va reivindicar en la seva intervenció els governs de centredreta en solitari, perquè és «un model absolutament viable» i que «ha funcionat» a Galícia. «Perquè no és bo, ni aquí ni en enlloc, per molt lluny que sigui, que els extremistes, siguin els qui siguin, estiguin en els governs o condicionant-los», va afegir, amb una expressió que el desmarca de les aliances amb Vox que promou el seu successor, Pablo Casado.

Aquest, que també va intervenir en l’acte de partit, va optar per agrair «la generositat» de Feijóo per tornar a ser el candidat del PP a Galícia. «Tens tot el partit amb tu», li va dir.

Dos secrets a l’aire

Feijóo va reivindicar la seva pertinença al PP, després d’haver renunciat a utilitzar a l’actual precampanya electoral les sigles del partit, que no apareixien en un faristol on només figurava el lema ‘Galícia é moito’ (Galícia és molt).

«Soc afiliat del PP, ¡quina frase!», va ironitzar. «¿De quin? del que va guanyar per primera vegada a Galícia. Del que va fundar Fraga. Del que va presidir durant 14 anys el president Rajoy sense deixar-se intimidar per ningú. ¿De quin? Del que presideix en el moment més complex, en el qual hem trencat per irresponsabilitat d’alguns el centre dreta del nostre país, que presideix Casado. D’aquest partit soc i de cap altre», va acabar dient.

I per demostrar el seu compromís amb Galícia, en presència de Rajoy i de Casado, va revelar que el primer li va oferir al seu dia ser ministre del Govern i ho va rebutjar. I va descobrir que després Pablo Casado li va oferir ser vicepresident del PP, i que també ho va rebutjar.

El baró gallec també va aprofitar l’ocasió per reprendre el fil de la seva polèmica afirmació en què va dir que no seria «ostatge de cap partit», ni del PP. «Del que més em sento orgullós és que el meu partit, el PP de Galícia, tingui per davant Galícia i després el partit, i que el PP d’Espanya tingui per davant Espanya i després el partit»

Sánchez i l’‘ull per l’ull’

Casado va retreure que Pedro Sánchez no hagués fet cap referència a l’accident de l’abocador de Zaldibar en la seva intervenció pública aquest diumenge, a Vitòria. 

Notícies relacionades

En clau preelectoral basca Sánchez va assegurar que el seu Govern complirà l’Estatut de Gernika i va remarcar que el diàleg territorial «s’obrirà pas» i que la «concòrdia vencerà» davant els «obstacles i les travetes».

Sense citar directament la tensió independentista a Catalunya ni el procés de diàleg amb la Generalitat, Sánchez va advocar per deixar enrere els 10 últims anys en què «els afronts eren respostos amb afronts i els greuges, amb greuges», perquè «ja sabem el final de la política d’ull per ull: tots cecs», va rematar.