Garzón acompanya el nou referent català d'IU

El portaveu d'EUCat titlla de «deslleial» la direcció d'EUiA

zentauroepp52402937 alberto garzon200221134548

zentauroepp52402937 alberto garzon200221134548 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

L’antic sector crític d’EUiA va fer dissabte els seus primers passos com a partit i nou referent d’Esquerra Unida sota l’atenta mira del seu líder, i ministre de Consum, Alberto Garzón. Amb el lema ‘Seguim fent camí en comú’, Esquerra Unida de Catalunya (EUCat), les noves sigles, va reivindicar a Cornellà el «diàleg» com a sortida a la crisi política.

La formació neix impulsada pel sector crític d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) –que entre 1998 i 2019 va ser la força de referència d’IU a Catalunya–, enfrontat a la direcció del partit i el cisma del qual es va precipitar en vigílies de les eleccions generals del 28-A.

Va ser en aquestes dates quan el seu coordinador nacional, Joan Josep Nuet, llavors diputat de Catalunya En Comú Podem al Parlament, va decidir abandonar els comuns per integrar-se a la candidatura d’ERC al Congrés, un moviment que va portar al nomenament d’una nova direcció de signe continuista que tampoc va apaivagar els crítics.

Les creixents contradiccions entre la direcció de EUiA, que ha anat adoptant cada vegada posicions més pròximes a les d’ERC, i IU van forçar Garzón a avalar el corrent díscol.

De fet, aquest dissabte, el portaveu de l’acabada de constituir EUCat, José Montero, va acusar la cúpula d’EUiA d’haver sigut «deslleial» i haver volgut «segrestar» l’organització mitjançant «mètodes antidemocràtics i antiestatutaris» després de perdre els debats sobre «la posició nacional».

Notícies relacionades

Per això, va celebrar que «per fi» hagin pogut girar full a un «moment molt dur» i que la crispació entorn de EUiA hagi cristal·litzat en una proposta tangible: «Per fi recuperem la nostra organització a Catalunya», va subratllar.

Així mateix, va apostar per contribuir a l’«estabilitat» del Govern sumant sensibilitats i reforçant els llaços que els uneixen a IU i al projecte de Catalunya a Comú, confluència que encapçalen la diputada Jéssica Albiach i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.