NI BAIXAR DE L'AVIÓ

El Marroc deporta tres diputats catalans

Segovia, Aragonès i Civit viatjaven en una delegació del Parlament per donar el seu suport a la causa sahrauí

Dos nens saharauís, a un campament.

Dos nens saharauís, a un campament. / ARXIU / NACHO PARA

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Júlia Regué

El Govern del Marroc va deportar aquest divendres una delegació del Parlament que anava en un viatge de cooperació per donar el seu recolzament a la causa saharauí. Entre els vuit catalans hi havia tres diputats –Ferran Civit (ERC), Susanna Segovia (Catalunya En Comú Podem) i Vidal Aragonés (CUP)– i membres de l’Agència Catalana de Cooperació, del Fons Català de Cooperació i de l’Associació d’Ajuntaments solidaris amb el Sàhara.

En declaracions a aquesta diari, Segovia i Aragonés van relatar que els van impedir baixar de l’avió a l’arribar a l’aeroport d’Al-Aaiun i que els van donar unes targetes d’embarcament amb totes les seves dades amb destinació a Las Palmas de Gran Canaria per executar la deportació. «Hem demanat explicacions i poder parlar amb alguna autoritat però ens l’han denegat», van explicar. 

El Parlament havia comunicat el viatge a Afers Exteriors i, com en altres visites, el Ministeri va mirar de tramitar un permís d’accés als territoris del Sàhara Occidental, novament sense resultat. Un responsable del Ministeri va avisar els parlamentaris catalans que el Marroc s’oposava a la seva visita. Pel que sembla, sempre ho fa, d’acord amb tres arguments: no la consideren visita oficial, no hi ha invitació prèvia i no s’ha negociat programa de la visita, informa Juan José Fernández.

Una font saharauí consultada destaca com, a l’arribar a Al-Aaiun, el pilot mateix els ha tret la targeta d’embarcament de tornada, que portava a sobre. També que un policia pel que sembla marroquí sense uniforme ha demanat la documentació als tres parlamentaris sense identificar-se. «Per endavant, per a les autoritats marroquines tot passaport espanyol és prosaharaui», explica Abidin Bucharaia, delegat del Front Polisario a Catalunya. «El Marroc nega el pas a observadors internacionals i organitzacions humanitàries. Aquesta era una visita pacífica, que volia conèixer el territori i contactar amb els seus pobladors, incloses les autoritats marroquines, però aquestes només accepten la visita d’aquells que són proclius a les tesis de l’ocupació».

Notícies relacionades

Els parlamentaris tenien previst realitzar aquest cap de setmana diferents trobades coincidint amb el 44è aniversari de la proclamació de la independència de la República Àrab Saharaui Democràtica. «El govern del Marroc no vol que parlem amb la gent que viu al Sàhara Occidental, als territoris ocupats. Volíem comprovar la vulneració de drets. El Marroc té una cosa per ocultar», va sentenciar Segovia. «Els he dit que era diputat i m’han respost que també era advocat i professor», etziba Aragonés.

El Parlament va emetre un comunicat en el qual va denunciar el succeït i va aclarir que «havien realitzat prèviament les gestions corresponents».