JUDICI A PALMA

El jutge Florit, sobre la requisa dels mòbils: «El meu deure era investigar i havia de sucumbir el secret professional»

El magistrat, jutjat aquest dijous per l'anomenat cas Mòbils, defensa que l'entrega per part dels periodistes va ser voluntària i que no va identificar les seves fonts

zentauroepp37528323 gra340  palma  03 03 2017   bartolom   tolo  cursach  d   du181213115345

zentauroepp37528323 gra340 palma 03 03 2017 bartolom tolo cursach d du181213115345 / CATI CLADERA

3
Es llegeix en minuts
Redacción

«El meu deure era investigar el delicte i vaig pensar que havia de sucumbir el secret professional». Amb aquestes paraules ha defensat el ja exjutge Miguel Florit la requisa de mòbils a periodistes per identificar les seves fonts. Si bé ha començat assenyalant que entenia que «no comprometia el secret professional», ha acabat justificant en la filtració del secret de sumari les quatre interlocutòries per les quals està acusat per fins a quatre delictes.

Segons ha relatat Florit, abans d’ordenar la retirada dels telèfons dels periodistes Francisco Mestre de ‘Diario de Mallorca’ i Blanca Pou d’Europa Press, que informaven del ‘cas Cursach’, «va valorar» si podia existir vulneració del secret professional. «Vaig pensar que el meu deure era investigar i que havia de sucumbir el secret professional», ha acabat defensant.

«Vaig estimar que no comprometia el secret professional dels periodistes», ha començant argumentant Florit en la seva declaració, insistint que ja tenia prèviament identificat els informadors dels dos periodistes. «No eren tan secretes ja que els periodistes deien en les seves informacions que eren fonts policials», ha arribat a pronunciar, explicant que només volia contrastar si entre les trucades dels periodistes existien contactes amb funcionaris implicats en la causa.

El jutge mallorquí, ja jubilat, que ha rebutjat contestar a les preguntes de les acusacions, s’enfronta a 42 anys d’inhabilitació professional pels presumptes delictes de prevaricació continuada, contra la inviolabilitat del domicili, l’exercici del secret professional periodístic i per intercepció il·legal de comunicacions. Mentrestant, la Fiscalia, l’Advocacia de l’Estat i la seva defensa sol·liciten la lliure absolució.

Segons Florit, «tenia intenció de trobar l’autor del delicte de revelació de secrets, que havia de ser un funcionari», cosa que va motivar les quatre interlocutòries dictades en les quals va acabar ordenant requisar dels mòbils. El jutge jubilat ha assegurat que existien denúncies prèvies per part d’investigats en el cas Cursach per vulneració del secret de sumari i que l’informe policial publicat a l’estiu de 2018 «va ser la gota que va fer vessar el got».

Florit s’ha defensat insistint que l’entrega dels dispositius mòbils per part dels periodistes va ser «voluntària». El magistrat ha argumentat que «a més de dos policies del grup de blanqueig» no va identificar «cap altra» font i ha assegurat que els dos agents ja «estaven identificats d’abans», pels quals no es va vulnerar el secret professional».

El magistrat ha arribat a assegurar l’existència de «certa amistat» amb el periodista Francisco Mestre, i ha relatat com ell mateix li va comunicar als passadissos de l’Audiència Provincial que no marxés que la policia havia de parlar amb ell, moment en què els agents van requerir el mòbil al periodista de ‘Diario de Mallorca’.

Finalment, ha defensat que va decidir tornar els mòbils a l’entendre a l’interpretar unes converses obtingudes del mòbil d’una de les suposades fonts que qualsevol prova havia sigut esborrada del mòbil de Mestre.

Notícies relacionades

Florit s’asseu al banc dels acusats per quatre interlocutòries judicials que va dictar entre mitjans de setembre de 2018 i mitjans de desembre d’aquell any quan instruïa, en substitució del magistrat recusat Manuel Penalva, el cas Cursach, la macrocausa relativa a la suposada trama de corrupció entorn del magnat de la nit. El veterà jutge va obrir una peça separada secreta aquell estiu per investigar quins funcionaris públics podien haver facilitat a la premsa informació reservada o secreta d’aquest entramat de corrupció.

També ha declarat aquest dijous, com a testimoni, la directora de ‘Diario de Mallorca’, Maria Ferrer, que ha explicat els efectes que ha tingut per al veterà periodista la confiscació del seu mòbil: «Mestre no ha pogut tornar a escriure de tribunals per la desconfiança que s’havia generat».