SOBRE L'APLICACIÓ DEL 100.2

El fiscal superior de Catalunya: «Si la Generalitat veia rehabilitats els presos els hauria d'haver donat el tercer grau»

La junta de tractament de Lledoners ha considerat que Junqueras i Romeva podran sortir de la presó tres dies a la setmana durant sis hores per treballar

undefined52513021 fiscal superior de catalunya  francisco ba eres   que avui c200227160011

undefined52513021 fiscal superior de catalunya francisco ba eres que avui c200227160011

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, ha defensat els recursos amb els quals el ministeri públic s’oposa als permisos laborals als presos del procés i ha afirmat que «el més raonable» seria que la Generalitat els hagués concedit el tercer grau, si els veu rehabilitats.

Així ho ha indicat Bañeres en una compareixença al Parlament per presentar la memòria de la fiscalia a Catalunya el 2018, en la qual JxCat i ERC han qüestionat els recursos de la Fiscalia contra els permisos perquè els presos surtin de la presó unes quantes hores al dia entre setmana per anar a treballar, cuidar-se de familiars o fer voluntariat, en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari.

El fiscal ha justificat els recursos del ministeri públic perquè s’oposen a la decisió de les juntes de tractament de les presons catalanes d’aplicar l’article 100.2 del reglament penitenciari i ha assegurat que donen el mateix tracte als presos del procés que a qualsevol altre intern.

Segons el fiscal superior, un dels requisits per poder disfrutar d’aquest tipus de permisos és que els afectats han «d’acceptar» que van cometre un delicte i «comprometre’s a no tornar-ho a fer».

«El més raonable hauria sigut el tercer grau»

«Una altra cosa hauria sigut que si es considera que els interns efectivament estan en situació d’estar perfectament preparats per a la vida en llibertat, amb acceptació del delicte comès i amb compromís o almenys pronòstic de no tornar-lo a cometre, en aquest cas el més raonable hauria sigut la qualificació del tercer grau, que per a això hi és, a la llei de vigilància penitenciària», ha remarcat.

La Conselleria de Justícia de la Generalitat, en mans de la republicana Ester Capella, va avalar la proposta de les juntes de tractament de les presons catalanes perquè els nou presos del procés fossin classificats en el segon grau i no en el tercer, com defensaven els advocats d’alguns dels presos de JxCat.

Si la Generalitat hagués classificat els presos del procés en el tercer grau –pel qual només es va a dormir a presó–, un eventual recurs de la Fiscalia contra aquesta mesura podria haver arribat fins al Tribunal Suprem, que va ser qui els va condemnar.

Per contra, una vegada els presos han sigut classificats en el segon grau, els recursos de la Fiscalia sobre l’aplicació de l’article 100.2, que flexibilitza el règim penitenciari amb sortides durant unes quantes hores al dia entre setmana per treballar, fer voluntariat o cuidar familiars, s’esgoten a l’audiència provincial.

Notícies relacionades

De moment la Fiscalia s’ha oposat a la concessió de l’aplicació del 100.2 en el cas de l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, al·legant que no s’han penedit dels fets i que les seves sortides laborals i de voluntariat no ajuden en la seva reinserció, ja que el que necessiten és un programa específic sobre el delicte de sedició pel qual van ser condemnats.

Les juntes de tractament també han acordat aplicar el 100.2 als exconsellers Joaquim Forn i Dolors Bassa i a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell.