COMISSIÓ DEL CONGRÉS

Darias demana un diàleg «veraç, lleial i recte» entre el Govern i la Generalitat

La ministra de Política Territorial promet la desconcentració de les institucions

Convocarà la conferència de presidents autonòmics abans que acabi el 2020

undefined52515396 i d  la diputada de podemos y vicepresidenta primera de la c200227145655

undefined52515396 i d la diputada de podemos y vicepresidenta primera de la c200227145655 / Oscar Canas

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, ha demanat que el diàleg entre el Govern la Generalitat sigui «autèntic» i que per a això són necessaris tres principis: «Veracitat, lleialtat i rectitud». Així ho ha explicat en la seva compareixença al Congrés per explicar les línies estratègiques del seu ministeri per als pròxims quatre anys. 

Segons ha afirmat a la comissió de Política Territorial i Funció Pública, en la qual ha comparegut a petició pròpia, la seva intenció és «ajudar a reconduir la relació entre Catalunya i la resta de l’estat». En aquest mateix sentit, ha apuntat la necessitat d’aconseguir un «acord que ajudi a superar l’actual conflicte polític». Així, ha fet referència a la primera reunió de la taula de diàleg entre els dos governs, que va tenir lloc aquest dimecres i que considera que «és el camí» que s’ha de seguir. «S’ha de donar una oportunitat al diàleg», ha insistit

«L’autèntic diàleg», ha continuat, es basa en el «respecte a la veritat, en la lleialtat institucional i en la rectitud de principis. Uns eixos que, segons creu, són necessaris i imprescindibles per poder arribar a una entesa després d’una dècada que «ha estat presidida pel desacord» i el balanç de la qual és «lamentable» i «ombrívola». Ningú ha guanyat, tots hem perdut, ha sentenciat. 

Cooperació institucional

Darias ha volgut deixar clar que l’acció principal del Govern s’estructurarà entorn de la cooperació entre els diferents territoris. En aquest sentit, ha assenyalat que les comunitats autònomes han de treballar entre elles i amb el Govern central per aconseguir més cohesió social». Així, ha explicat que el sistema d’autonomies és un «factor permanent de progrés» que ha «contribuït activament a reduir la desigualtat» i a reconèixer «la pluralitat» d’Espanya. 

Notícies relacionades

Per protegir aquesta diversitat i amb l’ànim de fomentar aquesta cooperació que ha exigit, la ministra de Política Territorial ha anunciat que reuniran la Conferència de Presidents autonòmics abans que s’acabi el 2020. Aquest òrgan, el de més nivell polític en la relació entre Estat i autonomies, no es reuneix des del 17 de gener del 2017 durant la legislatura de Mariano Rajoy. Així, ha remarcat que en aquesta setena conferència es plantejaran noves eines per facilitar la col·laboració entre els governs regionals. 

A més, Darias ha afirmat que entre les estratègies que es plantegen des del seu ministeri també hi ha la desconcentració d’institucions fora de Madrid. En aquest sentit, ha explicat que aquesta descentralització es produirà sempre amb l’acord entre totes les institucions. La mesura anirà acompanyada d’una agenda de celebració de diferents actes rellevants en el conjunt de diferents territoris.