RECONEIXEMENT DE L'ANTIGUITAT

El Suprem anul·la un article del conveni de la Generalitat que discrimina els temporals

L'alt tribunal afirma que un incís perjudica el reconeixement d'antiguitat dels treballadors amb contracte temporal

Afecta l'article que preveu la recontractació abans de 20 dies quan es produeix en categoria equivalent

undefined51322409 29 11 2019 el supremo absuelve a dos hermanos condenados por191216161912

undefined51322409 29 11 2019 el supremo absuelve a dos hermanos condenados por191216161912 / Jesus Hellin - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha anul·lat per discriminatori per als treballadors amb contractes temporals l’incís de l’article 30 del Conveni Col·lectiu únic del personal laboral de la Generalitat que considerava com a relació continuada les extincions contractuals inferiors a 20 dies, si el treballador és novament contractat en la mateixa categoria professional o equivalent.

Per a l’alt tribunal aquest incís perjudica, a efectes de calcular l’antiguitat de cara a triennis, «als que estan vinculats per successius contractes de treball temporals». De fet, la sentència considera que «la regla en qüestió està pensada per evitar acumulacions d’antiguitat en favor dels qui treballen sota contractes de durada temporal, i que d’aquesta manera es converteix aquesta dada en generador d’un tracte desfavorable i desproveït de justificació objectiva, proporcional i raonable».

El tribunal estima així el recurs de cassació interposat per la Federació dels Serveis Públics de l’UGT de Catalunya (FESP-UGT) contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia català que va rebutjar la seva demanda de conflicte col·lectiu contra el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) i el sindicat Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). En la seva demanda, FESP-UGT demanava que es declarés la nul·litat de l’esmentat article per infracció de la legalitat constitucional i de la Unió Europea.

La Sala explica que el conveni impugnat, a efectes d’antiguitat, només valora els serveis continuats, i entén com a relació continuada les extincions contractuals inferiors a 20 dies si el treballador és contractat novament.

Més de 20 dies

La sentència declara que el fet que s’excloguin del càlcul de l’antiguitat per adquirir de dret a un trienni els períodes treballats temps enrere i separats del contracte vigent per més de 20 dies també pot constituir un tracte pejoratiu per a les persones amb contractes temporals.

«Si cessar en la prestació de serveis durant més de 20 dies implica reiniciar el còmput de l’antiguitat, hauria de passar així en tots els casos i no només en els d’extinció contractual; és a dir, en les suspensions o interrupcions es presenta la mateixa raó o situació i, no obstant, el conveni no contempla aquestes censures en l’activitat laboral amb l’efecte esmentat», recalquen els magistrats.

Notícies relacionades

Una persona amb contracte indefinit que hagi tingut parèntesi de durada similar als de qui ha treballat a l’empara de contractacions temporals queda al marge de la restricció que la demanda d’impugnació denuncia, destaca la resolució.

Borsa de treball

Quant a la inclusió en una Borsa de treball, la sentència afirma que no significa que generi una vinculació equivalent a la de les relacions fixes discontínues, ni que s’hagi de comptabilitzar com treballat el temps que passa entre una contractació i una altra, «sinó simplement que s’ha d’aplicar en tot cas un mateix sistema de còmput d’antiguitat, eliminant la restricció referida a la continuïtat del vincle laboral, perquè és la millor manera de reestablir la igualtat en vista de l’acordat en la matèria».