Arrimadas assumeix que Cs s'ha d'integrar a les llistes del PP gallec

La portaveu al Congrés demana buscar fórmules per sumar a Galícia sense ser «absorbits»

Casado defensa que l'aliança amb els taronges hauria de servir per a les pròximes eleccions generals

GRAF1966. MADRID, 31/01/2020.- La portavoz de Ciudadanos en el Congreso, Inés Arrimadas, durante la rueda de prensa que ha ofrecido este viernes en el Congreso . EFE/Emilio Naranjo

GRAF1966. MADRID, 31/01/2020.- La portavoz de Ciudadanos en el Congreso, Inés Arrimadas, durante la rueda de prensa que ha ofrecido este viernes en el Congreso . EFE/Emilio Naranjo / Emilio Naranjo (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Les anades i vingudes del PP Cs per anar junts a les eleccions gallegues sembla que podrien tenir un desenllaç en els pròxims dies. La portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, ha assumit que els diputats de la formació taronja s’hauran d’integrar en les llistes dels conservadors d’Alberto Núñez Feijóo. «Encara som a temps de trobar alguna fórmula que sumi a Galícia, que tingui en compte el pes dels nostres partits», ha reconegut la dirigent de Cs abans de recordar que el termini per presentar-se en coalició ha expirat. 

La setmana passada va finalitzar el termini per registrar aliances per als comicis del 5 d’abril. L’operació d’unir forces va sortir bé al País Basc, on les dues formacions es presentaran sota el nom PP+Cs. No obstant, a Galícia es van trobar amb el rebuig del president de la Xunta, que només va plantejar la integració dels taronges en les seves llistes electorals. En aquesta jugada del polític gallec, Arrimadas ha assegurat que hi veu un intent d’«absorbir-los».

Per evitar-ho, una opció seria que els membres de Cs que se sumin a les llistes del PP després no entrin a formar part del grup parlamentari conservador i se situïn al grup mixt. D’aquesta manera, els taronges es podrien diferenciar dins del Parlament gallec. 

Lluita pels llocs

No obstant, quedaria per veure el nombre de llocs que està disposat a cedir Feijóo. Segons fonts coneixedores de les negociacions, el president de Galícia estaria disposat a sumar en les seves llistes com a «independents» dos membres del partit d’Inés Arrimadas, que en aquests moments no té cap diputat al Parlament gallec, davant els 41 dels populars.

Notícies relacionades

Per contra, des de la direcció nacional del PP pretenen que s’inclogui «un independent de Ciutadans en llocs de sortida per cada província», una cosa a la qual Feijóo s’està resistint. Una discussió que s’aclarirà els pròxims dies, ja que han de presentar les llistes abans de l’1 de març

Aliança duradora

El líder del PP, Pablo Casado, ha defensat que aquesta aliança entre el seu partit i Cs s’haurà de mantenir vigent quan arribin els pròxims comicis generals. «Hem d’anar junts quan es convoquin les pròximes eleccions generals, i aquestes eleccions anticipades a Galícia i al País Basc són un pas fonamental per arribar a aquest objectiu», ha insistit abans de remarcar que l’aliança a Euskadi és un «pas fonamental» en aquest camí.