CONFERÈNCIA

González: Que m'expliquin la relació entre l'Agenda 2030 i el CNI

Veu «sorprenent» que Pablo Iglesias vulgui ser a la comissió de secrets oficials i critica el PP per no pactar la renovació del CGPJ

Demana «consensos» als grans partits i adverteix de la incapacitat dels «governs d'escasses minories» de fer reformes estructurals

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

L’expresident Felipe González ‘va disparar’ els seus dards aquest dilluns a un costat i a un altre, i fins i tot veladament al mateix PSOE, en una conferència a l’Associació Valenciana d’Empresaris, però va voler acabar la seva intervenció qüestionant la necessitat que el vicepresident Pablo Iglesias tingui un lloc en la comissió delegada del Govern per a assumptes d’intel·ligència.

«Em sorprèn que, preocupat el vicepresident, dic ell perquè només n’hi ha un, pels seus dos àmbits de competència, que són el social i l’Agenda 2030, vulgui estar en l’única comissió delegada que no s’ocupa d’això, que és la del servei d’intel·ligència. M’està costant veure la relació entre la comissió del CNI i l’Agenda 2030», ha confessat.

«Segur que l’Agenda 2030 i la comissió d’intel·ligència tenen relació, però vull que me l’expliquin», ha afegit.

L’expresident socialista també ha dit que vol«que m’expliquin els del PP per què ha de canviar-se la llei abans de renovar el CGPJ». «Primer cal renovar-lo i després canviar-la perquè, si no, totes les reformes seran ‘ad personam’ (per a la persona), fins i tot les del Codi Penal», ha afirmat.

Fins i tot, davant d’un eventual mal resultat de la negociació dels pressupostos de la UE, ha advertit el Govern de Pedro Sánchez de la temptació de vendre’l com una imposició «de Brussel·les».

Consensos i autoritarismes

González ha reclamat també consensos als grans partits perquè «els governs d’escasses minories, de recolzaments externs que són oportunistes, per descriure’ls de manera suau, han de saber que el país no només necessita superar algunes qüestions institucionals, sinó reformes estructurals que no es poden fer amb aquestes estranyes geometries variables».

Ha reclamat «25 o 30 anys més de previsibilitat, en els quals ningú tingui tota la raó», i ha defensat els acords aconseguits en la transició que els van fer possibles, amb elogi inclòs al PCE. «Van ser els primers disposats a firmar sense discutir només per generar un clima de confiança», ha recordat.

Ha defensat que poden fer canvis que millorin la Constitució «però sense saltar-se les regles del joc, perquè si ho fan els uns ho faran els altres per l’altra part», i ha assegurat que ell no reparteix «carnets» de constitucionalista tot i que era «a la sala de màquines» en aquella època. «Si és possible millorar-lo, que es millori, però que no es menyspreï», ha reclamat.

Ha dit que només és radical en la necessitat de renunciar «a posicions irredemptistes» i que ho és «per egoisme». «Si guanyen els autoritaris d’esquerres seré el ‘social-traïdor’ que caldrà eliminar, i si guanyen els altres el ‘cripto-comunista’ que caldrà eliminar. L’autoritarisme d’esquerra i de dreta em repugna de la mateixa manera i sempre hi estaré en contra», ha afirmat.

Brussel·les som nosaltres

L’expresident ha insistit en la necessitat de revitalitzar el projecte europeu i ha carregat també contra els qui s’excusen en les decisions de la UE. «Em fa vergonya sentir els polítics dir ‘és que això ho imposa Brussel·les’. Brussel·les som nosaltres, una altra cosa és que tinguem més o menys capacitat d’influir»,ha apuntat parlant de l’actual negociació del pressupost i de la PAC.

A més, davant d’un auditori de més de cent empresaris, als quals ha saludat dient que el neoliberalisme és el «conservadorisme del s. XIX», ha posat com a exemple la crisi que viu Xile per insistir en la importància de la redistribució però també de la competitivitat, en el que semblava una referència a les pujades de l’SMI. 

SMI i Veneçuela

Notícies relacionades

«Cal créixer i redistribuir, no créixer i esperar per la redistribució. Cal reformar la dignitat del treball de tothom, i això passa no només per defensar l’augment dels ingressos salarials sinó per preocupar-se per la productivitat de persona ocupada i hora de treball. Són dos passos, productivitat i competitivitat, si no no pot funcionar de manera sostenible la redistribució d’ingressos», ha assenyalat.

«Les reformes que s’hagin de fer per intentar corregir els models de redistribució dels ingressos, de les relacions industrials i laborals, cal fer-les pensant en el futur, no pensant que tornant als 80 resoldrem els problemes del 2030», ha advertit, després de recordar que allà on l’ocupació no la posen «els ocupadors ha conduït a enormes fracassos, ho veiem a Veneçuela».