MOVIMENTS PREELECTORALS

Vox descarta coalitzar-se amb les altres dretes en les eleccions basques

La formació ultradretana celebra que el PP hagi elegit ja Iturgaiz candidat als comicis d'Euskadi

undefined51832201 graf4651  madrid  20 01 2020   el presidente de vox  santiag200120133409

undefined51832201 graf4651 madrid 20 01 2020 el presidente de vox santiag200120133409 / Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El portaveu del Comitè d’Acció Política de Vox, Jorge Buxadé, ha celebrat aquest dilluns que el PP «per fi» hagi elegit el seu candidat a les eleccions autonòmiques del País Basc del pròxim 5 d’abril, Carlos Iturgaiz, tot i que ha deixat clar que no hi haurà cap mena d’acord ni fusió prèvia als comicis.

«Nosaltres no ens coalitzarem amb ningú», ha remarcat Buxadé presentant Vox com «l’única alternativa al consens progre». Per això, ha assegurat que les seves expectatives per al 5 d’abril, tant al País Basc com a Galícia, són «tenir el millor resultat possible i guanyar les eleccions».

El també eurodiputat de Vox ha evitat valorar el perfil de Carlos Iturgaiz com a candidat del PP i únicament ha ironitzat sobre el fet que els populars’«per fi tinguin clar» qui serà el seu número u.

I ha insistit en la independència de Vox malgrat les lloances expressades aquest dilluns pel mateix Iturgaiz cap al president del partit, Santiago Abascal. «No conec ningú que parli malament d’Abascal, no és notícia que es parli bé d’Abascal», s’ha limitat a dir.

Punts innegociables

En qualsevol cas, ha aclarit que Vox no ha rebut la trucada de cap partit per estudiar acords i ha dit que ells estan «oberts» a qualsevol que accepti els seus postulats, com ho són la devolució a l’Estat de les competències d’educació, sanitat i justícia, marcar com a objectiu la dissolució de les autonomies o l’expulsió «immediata» de tots els immigrants il·legals.

«En aquest cas no tinc cap dubte que Abascal s’asseurà amb qui li truqui per fixar algun tipus d’acord. Però fins que no arribem a aquest punt no podem trair els gairebé 4 milions d’espanyols que ens han donat suport i continuen esperant de nosaltres que siguem el que no han sigut els altres: lleials al nostre electorat, a les nostres idees i a Espanya,» ha remarcat.

Per això ha insistit que Vox serà «alternativa» i presentarà unes llistes «de gran qualitat» amb «els millors candidats possibles». El Comitè Executiu Nacional té previst donar el vistiplau aquesta setmana a les candidatures de totes les províncies gallegues i basques.

En el cas de Galícia, ha dit que el president de la Xunta i candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, és qui ha de decidir si es vol asseure amb ells després de les eleccions, si necessita el seu recolzament per revalidar el càrrec.

No hi haurà cessions

Però ja ha avisat que Vox acudirà a aquesta trobada amb un objectiu «de màxims» i no cedirà «a cap dels seus plantejaments». «Vox no renunciarà a absolutament a res que estigui entre les seves 100 mesures», ha deixat clar al·ludint al document en el qual marca les seves prioritats i que ha utilitzat de programa en les últimes cites amb les urnes.

Notícies relacionades

De fet, ha posat com a exemple els governs d’Andalusia, Múrcia o Madrid, on el PP governa amb Ciutadans i va obtenir el recolzament de Vox només per a la investidura. Segons ha insistit, ells s’asseuran a parlar per defensar «el que proposen els espanyols amb sentit comú».

Tot això tenint en compte que primer han de parlar els gallecs a les urnes i després analitzar els resultats. Tot i que ja ha vaticinat que «tothom» s’emportarà «grans sorpreses», en forma d’un «gran somriure» en el cas de Vox i de «gran preocupació» en el dels seus oponents.