investigació

CatMón va pagar a Dalmases el viatge a Brussel·les per a la presentació de JxCat

La Guàrdia Civil sospita que el diputat va aconseguir 320.000 euros en subvencions suposadament fraudulentes per a dues fundacions afins a CDC que administrava

zentauroepp47872888 les candidates de jxcat m riam nogueras  francesc de dalmase190424191438

zentauroepp47872888 les candidates de jxcat m riam nogueras francesc de dalmase190424191438 / Bernat Vilaro

1
Es llegeix en minuts
Efe

CatMón, fundació vinculada a l’extinta CDC, va pagar el viatge del diputat Francesc de Dalmases a Brussel·les (Bèlgica) per assistir a l’acte de presentació de JxCat amb l’expresident Carles Puigdemont el novembre del 2017, cosa que, segons la Guàrdia Civil, implica utilitzar diners públics per al seu ús personal.

Aquesta és una de les conclusions de la investigació de la Guàrdia Civil en el marc de la presumpta trama de subvencions irregulars de la Diputació de Barcelona a entitats afins a CDC, segons consta en un informe de l’institut armat, a què ha tingut accés Efe.

La Guàrdia Civil sospita que Dalmases va aconseguir 320.000 euros en subvencions suposadament fraudulentes de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona per a dues fundacions afins a CDC que administrava –CatMón i Igman–, amb factures duplicades i improcedents. Dalmases és soci fundador de CatMón i president d’Igman.

Arran dels documents, correus electrònics i factures trobats durant els registres practicats per agents de la Guàrdia Civil el maig del 2018 a les seus de Catmon, la Guàrdia Civil conclou que Dalmases, que al ser diputat té la condició d’aforat, va viatjar a Brussel·les a l’acte de Puigdemont suposadament mitjançant una «utilització de diners de subvencions per al seu ús personal».

Entre la documentació intervinguda apareix el correu electrònic que Dalmases va enviar a Catmon, entitat de la qual era administrador, dos dies abans de l’acte de Brussel·les, el número de compte per fer el pagament o el programa d’aquest desplaçament a la capital belga. Segons la investigació de la Guàrdia Civil, a l’acte de presentació van anar uns 90 candidats de les llistes de JxCAT que, «presumptament», es van pagar el viatge.

Notícies relacionades

No obstant, en el cas de Dalmases, el pagament es va fer a través d’un compte de Caixabank, el titular del qual és la fundació privada Catmon, d’acord amb la factura trobada per la Guàrdia Civil. 

Puigdemont va presentar la llista de JxCAT el 25 de novembre del 2017 de cara a les eleccions del 21 de desembre d’aquell mateix any, convocades per l’expresident del Govern, Mariano Rajoy, en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució que va suposar la destitució del Govern.