PRESSUPOST EUROPEU

González Laya fixa «la prioritat» d'Espanya a Brussel·les en «el camp»

La ministra d'Exteriors assegura que el Govern lluita «amb dents i ungles» per tornar de les negociacions amb el millor repartiment

undefined52383303 madrid 20 02 2020  politica  congreso de los diputados   la 200220164728

undefined52383303 madrid 20 02 2020 politica congreso de los diputados la 200220164728 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Aquest divendres, la ministra d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha assegurat que «la prioritat» d’Espanya en la negociació entre els Vint-i-set per intentar aconseguir un acord sobre el pressupost comunitari és «el camp».

En una entrevista a la Cadena SER, recollida per Europa Press, la cap de la diplomàcia espanyola ha deixat clar que el president del Govern, Pedro Sánchez, «està lluitant» pels «molts agricultors que s’estan quedant enrere».

En aquest context, la titular d’Exteriors ha fet una «crida» perquè totes les forces parlamentàries remin «en la mateixa direcció» que l’Executiu espanyol, que busca un repartiment millor en vista de les exigències dels treballadors del camp.

«Lluitarem amb dents i ungles», ha afirmat González Laya, i després ha insistit que el Govern prova d’aconseguir el millor pressupost amb què pugui «tornar a Espanya» en un moment que agricultors i ramaders exigeixen percebre uns preus justos.

Equilibri per a tothom

Així, la ministra ha explicat que la UE està buscant un «equilibri global en què tots els països entenen que la suma del que posen i el que reben és suficient per tornar als seus països i enfrontar-se a l’opinió pública». Segons ha explicat González Laya, Espanya està posant l’accent en la política agrícola comuna i els fons de cohesió.

A més, els interessos espanyols en el pressupost comunitari estan centrats en la transició ecològica, la digitalització, la defensa, la seguretat i la cooperació al desenvolupament.

D’altra banda, la titular d’Exteriors s’ha referit a la delimitació marítima per part del Marroc, una «qüestió» que, des del seu punt de vista, «té difícil solució». «Quan un té aigües que s’encavalquen amb els seus veïns ha de donar lloc a una negociació i aquestes duren molt, molt de temps», ha dit.

Amb tot, González Laya ha explicat que Espanya ha expressat el seu «desacord», cosa que ha «obligat l’altra part a iniciar una negociació» que, de moment, «no ha tingut lloc». «Això és una pràctica habitual», ha afirmat, per després assenyalar que el Govern té el «compromís» de «no unilateralitat» en aquest àmbit.

Problemes amb Gibraltar 

Finalment, González Laya, que aquest divendres manté una reunió amb alcaldes del Camp de Gibraltar, la presidenta de la Diputació, i representants de la Junta d’Andalusia, ha celebrat la resposta de l’Executiu a la competència «deslleial» que «patien» les empreses espanyoles per part del Govern del Penyal.

Notícies relacionades

A més, la ministra ha mostrat el seu «compromís» per desplaçar-se «ben aviat» al Camp de Gibraltar «per veure i parlar amb tots els actors sobre el terreny i així tenir una bona estratègia de negociació» per a la «nova fase de relacions amb el Regne Unit».