Sánchez proposarà pactes al líder del PP malgrat la seva tensa relació

El president vol acord en la renovació d'òrgans constitucionals i en finançament autonòmiques

Casado anirà a la cita per «lleialtat institucional» però rebutja el pla per a Catalunya de la Moncloa

sanchez-y-casado / periodico

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez obrirà aquest dilluns les portes de la Moncloa Pablo Casado. El president del Govern va convocar la setmana passada el líder dels populars a una cita per buscar l’entesa entre les dues formacions en diverses qüestions. La renovació del Consell General del Poder Judicial i una desena d’òrgans institucionals més, la reforma del sistema de pensions o la configuració d’un nou model de finançament autonòmic són aspectes en els quals socialistes i morats necessiten del recolzament dels conservadors al Congrés per aconseguir la majoria qualificada, 210 vots a favor. No obstant, el clima de conflicte i desconfiança mútua que acompanya la trobada no permet augurar una reunió gaire productiva.

El secretari general del PSOE farà d'amfitrió amb les amenaces del PP de portar-lo als tribunals si no actua contra el president de la Generalitat, Quim Torra, encara recents en la memòria. I Casado es presentarà a la seu governamental amb el recel de qui pensa que s’entrevistarà amb algú que 48 hores abans el va atacar en un discurs públic. Un còctel de suspicàcies al qual se suma la qüestió catalana, que separa els dos líders i dificulta la seva relació.

Fiscal general i Veneçuela

Aquesta serà la primera vegada des que Sánchez va sortir investit president que es reuneixen els dos polítics. El cap dels socialistes ho aprofitarà per posar sobre la taula la seva intenció d’arribar al consens necessari per realitzar les reformes més urgents. No obstant, la seva predisposició al pacte sembla veure’s enterbolida pels retrets dels populars al PSOE a causa del nomenament de Dolores Delgado com a Fiscal General de l’Estat i a la trobada del ministre de Transport, José Luis Ábalos, amb la número dos de Nicolás MaduroDelcy Rodríguez. Temes que els de Casado han utilitzat per intentar acorralar l’Executiu. Per això, el líder dels socialistes demanarà al seu homòleg conservador que deixi de banda el «bloqueig» i s’instal·li en una oposició d’Estat que permeti arribar a acords. 

Entre els assumptes més urgents hi ha la renovació del CGPJ, que està en funcions des del desembre del 2018. A més, també podrien negociar la composició del Tribunal Constitucional, del Consell d’Administració de Radio Televisió Espanyola o de la Comissió Nacional dels Mercats i les Competències. Des del PP insisteixen que Casado anirà a la Moncloa únicament per «lleialtat institucional» i per explicar al president del Govern l’agenda programàtica dels conservadors. Entre els seus arguments per desconfiar de Sánchez assenyalen que el líder dels socialistes «els va insultar» davant del Comitè federal del PSOE dissabte passat per a, «tot seguit», assegurar que vol dialogar amb ells. «Ens insulten, ataquen i després diuen que ens allarguen la mà», va lamentar aquest diumenge el responsable de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, a RNE.

Desassossecs populars

«Constatem que [Sánchez] està molt allunyat de la centralitat, de la moderació, del bloc constitucionalista», va sentenciar el dirigent popular abans de dirigir la mirada cap a Catalunya i la taula de diàleg entre Govern i Generalitat com a principal escull en la seva relació amb els socialistes. Així, en els continus retrets a Sánchez va assenyalar que el diàleg amb Torra, que aparentment tindrà lloc durant el febrer, suposa «acabar amb la igualtat de tots els espanyols».

Notícies relacionades

Segons fonts del PP, Casado s’asseurà davant el president del Govern amb la intenció de traslladar-li la seva preocupació per la «degradació institucional» que ha portat el Govern de coalició, per l’«actual situació de frenada econòmica» i pel «deteriorament de l’ocupació» que s’està vivint a Espanya. Qüestions a les quals el líder popular sumarà el seu desassossec pels acords de Sánchez amb ERC, EH Bildu o Unides Podem.

Contactes oficiosos

Amb totes les diferències que separen Sánchez i Casado sembla bastant complicat apostar per un final exitós per a la reunió d’aquest dilluns. No obstant, les dues organitzacions polítiques han mantingut contactes oficiosos en les últimes setmanes per parlar, entre altres coses, de la renovació d’institucions. Es desconeix si hi ha avenços.