Aragonès demana a JxCat deixar els «retrets» i treballar en la taula de diàleg

Constata que els que tenien massa escepticisme ara defensin la seva presència en la negociació

Demana sumar forces amb els comuns per la seva aposta pel referèndum i treu pit pels pressupostos

zentauroepp52302670 aragones200215181244

zentauroepp52302670 aragones200215181244 / Toni Albir

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El vicepresident del Govern i dirigent d’ERCPere Aragonès, ha demanat a JxCat acabar amb els «retrets» entre independentistes i treballar conjuntament en la taula de diàleg i la negociació amb l’Estat pactada per Esquerra i el PSOE. En la seva intervenció davant del consell nacional del seu partit, Aragonès ha demanat deixar de banda les «excuses» i ha lamentat la «displicència o l’escepticisme excessiu» amb què JxCat s’ha pres la taula de diàleg quan després «són els primers a defensar que també hi han de ser». «I ho celebrem», ha afegit.

En un discurs sense arestes, el dirigent republicà ha demanat evitar una espiral de crítiques entre independentistes i centrar-se en el treball en la taula negociadora en favor de l’amnistia i de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. També ha tret pit pel paper d’ERC com a «trencaglaç» davant de l’Estat, que era reticent a acceptar la naturalesa política del conflicte i «no ha tingut més remei» que reconèixer-ho.

També ha diferenciat la taula negociadora de la comissió bilateral Estat-Generalitat. En aquesta última és en la que, ha precisat, s’han d’abordar qüestions de gestió autonòmica.

Eleccions

Notícies relacionades

En aquesta intervenció, Aragonès ha evitat reclamar a Torra que els dos socis del Govern acordin una data per a la celebració de les eleccions catalanes, que el president anunciarà després de l’aprovació dels pressupostos. S’ha limitat a desitjar que l’independentisme millori resultats per posar-los al servei de la negociació amb el Govern central.

Picada d’ullet als comuns

El conseller d’Economia s’ha felicitat de l’acord pels pressupostos amb els comuns i ha situat ERC al centre del tauler, unint sensibilitats diferents, des de les procedents d’Iniciativa per Catalunya fins a les postconvergents. En clau sobiranista, ha fet una picada d’ullet als comuns quan ha afirmat que cal incorporar els que «volen un referèndum per resoldre el conflicte» català.