DEBAT D'ESMENES A LA TOTALITAT

Govern i comuns encarrilen els pressupostos al Parlament

Aragonès allarga la mà al PSC i a la CUP perquè recolzin els comptes

Albiach insisteix que la seva abstenció no suposa un aval al Govern Torra

zentauroepp48683649 govern torra aragones190618100506

zentauroepp48683649 govern torra aragones190618100506 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern i els comuns van aconseguir aquest dimecres encarrilar els pressupostos que van acordar per a aquest 2020 després de rebutjar les esmenes a la totalitat presentades per Cs, PSC, CUP i PPC al Parlament. Els consellers celebraran una nova ronda de compareixences en comissions del 24 al 28 de febrer on es debatran les esmenes parcials i el 18 de març està prevista la seva votació final a l’hemicicle. No obstant, el calendari es podria dilatar en el cas que algun grup decideixi portar-los al Consell de Garanties Estatutàries per analitzar si compleix la legalitat vigent.

Un dels motius al·legats per l’oposició és que els comptes en tramitació, si bé superen les del 2017, no incrementen el total executat el 2019. En total, preveu una despesa no financera i no finalista de 27.512 milions d’euros, que suposa un increment de 3.070 milions (el 12,6% respecte als comptes del 2017), mentre que la previsió d’ingressos és 26.862 milions, que es tradueix en un augment en termes absoluts de 4.174 milions.

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va defensar que les xifres dissenyades permeten girar full a «l’època d’austeritat i retallades». I va tendir la mà al PSC i a la CUP perquè recolzin els pressupostos i es desmarquin dels qui «prefereixen la inestabilitat i el desgovern». «Estic convençut que el PSC i la CUP no es troben tan lluny d’uns pressupostos que destinen tres de cada quatre euros a polítiques socials», va etzibar. 

Notícies relacionades

El president del Govern, Quim Torra, va buscar protagonisme en una intervenció inicial i va apel·lar a la «responsabilitat» i al «sentit de país». També va recordar el seu compromís de convocar eleccions una vegada s’aprovin els comptes. Igual com Aragonès, va insistir que no són els comptes desitjats perquè no s’emmarquen en un Estat independent i va atribuir la falta de recursos al «llast immens» del dèficit fiscal i als «greus incompliments de l’Estat». 

Els comuns, que es van abstenir, van puntualitzar que si la seva formació recolza els pressupostos és per l’«emergència social» i que aquest plàcet no s’ha d’interpretar com «un aval a la pèssima gestió del Govern». Per la seva part, el PSC va retreure al Govern no haver volgut negociar amb ells i Cs va qüestionar les partides i va insinuar que es destinaven al procés. Des de la CUP, van avisar Torra que una mostra que l’article 155 perviu és que no pugui votar els pressupostos del seu Govern perquè no té escó de diputat. El PPC, va criticar que «gasten més, però continuen gastant malament».