PLE DEL PARLAMENT

Una diputada de JxCat demana posar fi al «costum» de parlar en castellà a qui «no sembli català»

Ciutadans lamenta les paraules «racistes i supremacistes» de la parlamentària

la-alcaldesa-de-vic-jxcat-pide-a-los-catalano-hablantes-que-no-cambien-al-castellano-cuando-tengan-delante-a-una-persona-que-por-su-aspecto-fsico-o- / periodico

1
Es llegeix en minuts
J. Regué / F. Masreal

La diputada de JxCati alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha cridat aquest dimecres a «posar fi al costum en alguns llocs del país de parlar sempre en castellà quan l’interlocutor, pel seu aspecte físic o pel seu nom, no sembli català». Erra s’ha expressat en aquests termes en una pregunta dirigida al Govern sobre la campanya ‘No em canviïs la llengua’.

«¿Què ens passa? Un dels costums i un gran defecte de molts catalanoparlants és canviar la llengua, és a dir, passar-se directament al castellà quan l’interlocutor que tenen davant els sembla que és estranger o simplement no parla català», ha etzibat, i ha dit que aquesta actuació és una «confusió» que «perjudica greument la nostra llengua». «Pensen que dirigir-se a algú en castellà és un acte de respecte i no és així», ha proclamat. «Habitualment, quan canviem d’idioma, evitem que els que el volen aprendre no ho puguin fer», ha afirmat. Alguns diputats de l’hemicicle, aclaparats amb les seves paraules, s’han queixat. 

«Més enllà de demanar condicions per facilitar l’accés al català, s’ha de conscienciar els catalanoparlants que no canviïn la llengua quan creuen pel seu accent o els seus trets físics que no és nascut a Catalunya», ha afegit Erra.

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha defensat la campanya i ha remarcat que «l’objectiu és justament aquest, que els catalanoparlants mantinguin el català davant de persones que no sàpiguen si saben o no català.» La campanya va ser impulsada a través de Twitter per una activista anomenada Rosario Palomino, que forma part ara de la direcció de La Crida Nacional per la República. Alguns dels actes d’aquesta campanya han comptat amb el recolzament del Departament de Cultura, com consta en els cartells publicitaris.

Notícies relacionades

Per part de Ciutadans, el parlamentari Jorge Soler ha considerat que són «paraules racistes i supremacistes d’una companya que només serveixen per entrar amb total impunitat en hospitals i amenaçar directors i companys per parlar en espanyol a Catalunya».

El grup parlamentari taronja ha presentat un escrit dirigit a la Mesa del Parlament en què exigeixen al president de la Cambra catalana, Roger Torrent, que condemni la utilització d’aquestes expressions «supremacistes i racistes», i una proposta de resolució que s’haurà de votar al ple amb el mateix contingut.