EXTRADIT PEL BRASIL

L'autor de la matança d'Atocha arriba a Espanya després de gairebé 30 anys escapat

García Juliá ha sigut traslladat a la presó de Soto del Real, on es fixarà la pena que li queda per complir

el-tipo-de-la-matanza-de-atocha / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’ultradretà espanyol Carlos García Juliá, un dels autors de la matança d’Atocha de 1977 que va deixar un saldo de cinc morts, ha arribat a Espanya aquest divendres a primera hora després de ser extradit aquest dijous des de São Paulo, on es trobava pres des de feia un any.

García Juliá ha aterrat a l’aeroport de Barajas i, escortat per agents de la Policia Nacional, ha sigut conduït directament a la presó de Soto del Real, on se li farà una liquidació de condemna que fixi quants anys de presó li queden per complir després d’haver fugit d’Espanya quan va obtenir la condicional.

El president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha felicitat per l’arribada del García Juliá per complir la justícia. En un missatge a Twitter, Sánchez ha remarcat que «avui la democràcia i la justícia tornen a triomfar».

García Juliá va embarcar en un vol comercial d’Iberia que va enlairar-se poc després de les 16.00 hora local (20.00 hores a Espanya) rumb a Madrid des de l’aeroport internacional de Guarulhos, a la regió metropolitana de São Paulo, on va arribar acompanyat pel cònsol d’Espanya a São Paulo, Ángel Vázquez, segons va poder constatar Efe.

L’antic militant de Fuerza Nueva, que tenia 24 anys quan va cometre la matança, va ser condemnat el 1980 per cinc assassinats i quatre intents d’homicidi al despatx d’advocats laboralistes de Comissions Obreres, al número 55 del carrer Atocha de Madrid. La seva condemna va limitar-se al màxim de 30 anys previst llavors per la llei i el 1991 se li va concedir la llibertat condicional.

Historial de fugues

Després va obtenir l’autorització per viatjar a Asunción i treballar-hi, amb la condició de presentar-se mensualment a l’Ambaixada d’Espanya al Paraguai, però va incomplir el previst.

Notícies relacionades

El condemnat va desaparèixer i llavors va iniciar un periple de fugues per Llatinoamèrica. La seva última pista abans de ser arrestat al Brasil es va perdre a Bolívia, on va viure un temps i havia sigut empresonat per un delicte relacionat amb el narcotràfic.

Després de dues dècades en parador desconegut, va ser detingut el desembre del 2018 a São Paulo gràcies a les investigacions de la Policia Nacional espanyola i Federal brasilera i el recolzament de la Interpol. El Tribunal Suprem del Brasil va autoritzar-ne l’extradició l’agost del 2019.