Sánchez recula i promet activar la taula de diàleg abans de les eleccions catalanes

El president manté la reunió amb Torra després d'analitzar el nou escenari català

El president adverteix que en la cita del 6-F demanarà autodeterminació i amnistia

20200130 471853 sancheztorrae 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La Moncloa rectifica. Després d’haver anunciat, aquest dijous al migdia, que posposava la taula de diàleg entre governs fins que s’hagi celebrat les eleccions a Catalunya i es formi el nou Govern, ara es corregeix. En un comunicat a les set de la tarda l’Executiu anuncia que es compromet a posar en marxa aquest fòrum abans dels comicis. Entre una decisió i l’altra, el malestar mostrat per ERC, que en un comunicat acusava Pedro Sánchez d’un «incompliment flagrant» de l’acord d’investidura. 

«Per descartar qualsevol dubte respecte a la nostra voluntat de dialogar, manifestem la nostra disposició a celebrar la taula de diàleg acordada abans de les eleccions catalanes», diu ara la Moncloa. La cita amb Quim Torra, prevista per al 6 de febrer, també es manté. 

El brusc canvi de Sánchez sobre la taula de negociació es produeix després de converses telefòniques del president del Govern amb el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i d’una reunió a la Moncloa amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. La cita entre Sánchez i Rufián ha durat prop d’una hora, segons fonts coneixedores de la trobada.

Notícies relacionades

Sánchez aprofitarà la visita al president català per reunir-se amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A més de veure Colau, es reunirà amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, així com amb l’entitat Barcelona Global, «un fòrum que engloba 221 empreses, centres d’investigació, emprenedors, escoles de negoci, universitats i institucions culturals, i més de 780 professionals que promouen el talent i l’activitat econòmica a Barcelona».

Una hora després que la Moncloa emetés el seu comunicat, hi va haver resposta de Torra. El president recorda que quan va conversar per telèfon amb Sánchez, el 9 de gener, ja li va dir que quan es reunissin abordaria les «qüestions de fons del conflicte polític entre Catalunya i Espanya». Afegeix que el 15 de gener va convocar les principals forces independentistes, «JxCat, ERC, la CUP, Òmnium Cultural i l’ANC», per pactar per unanimitat els punts que havia de tractar en la cita amb Sánchez: «l’exercici del dret a l’autodeterminació  i el «final de la repressió i l’amnistia». «Estem convençuts que Sánchez no tancarà cap porta al diàleg ni exclourà cap contingut», conclou el comunicat.