EL LABERINT CATALÀ

JxCat-ERC: desconfiança de manual

Els postconvergents i els republicans vaticinaven el xoc final des de la setmana passada

Torra no va contemplar la idea de forçar una crisi de Govern amb l'expulsió de consellers d'Esquerra

zentauroepp52030567 barcelona 29 01 2020   pol tica  quim torra junto a pere ara200129232934

zentauroepp52030567 barcelona 29 01 2020 pol tica quim torra junto a pere ara200129232934 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan la setmana passada la Junta Electoral i el Tribunal Suprem van tornar a advertir el president, Quim Torra, que havia d’abandonar el seu escó, JxCat ERC van mantenir formalment la unitat contra aquestes decisions. Però dijous, un destacat dirigent postconvergent responia, sobre si el president del ParlamentRoger Torrent, mantindria la posició: «En tinc dubtes». La desconfiança, paraula clau de les relacions entre les dues forces, va fer que JxCat intentés durant el cap de setmana que ERC li confirmés que no hi havia canvis. «Van estar totalment desapareguts», afirma un diputat de JxCat. 

Dilluns al matí, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, va telefonar al vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, per comunicar-li la seva decisió: Torra havia d’abandonar l’escó. La jornada de dilluns va tenir dos epicentres: una tensa reunió entre els dos espais polítics i les entitats sobiranistes, que va constatar el desacord, i una trobada entre Torra i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que va ser de tot menys fructífera, malgrat la sintonia personal entre els dos. A mitja tarda, la reunió del grup parlamentari de JxCat va ser un catàleg de retrets a ERC. Va aparèixer la proposta d’expulsar els consellers republicans de l’Executiu i convocar eleccions anticipades. Però la majoria va apostar per esperar a aprovar els pressupostos.

Torra va iniciar una sèrie de contactes que van culminar dimarts al Palau, en una reunió en què ja tenia decidit el que va anunciar ahir. La reunió va comptar amb l’expresident Carles Puigdemont –per videoconferència–, Albert BatetElsa ArtadiMeritxell Budó i Josep Costa. Va durar unes dues hores, i malgrat que alguns com Artadi optaven per solucions més dràstiques, es va ratificar el que estava previst: Torra mai va pensar en una crisi de Govern.

Incertesa 

En el flanc d’ERC, assumit per tothom després del ple del dilluns que la legislatura estava liquidada, qui més qui menys ja va anticipar una mena de treva de cara a dimarts. Això sí, la compareixença de Torra anunciada per la consellera Budó en el xat dels consellers dimarts a les onze de la nit va agafar Aragonès dormint. Els seus el van despertar i ell va intentar, sense èxit, contactar amb el president. Així, ningú d’ERC sabia què diria Torra ahir. Una incertesa que es va allargar fins a cinc minuts abans que comparegués.

La cúpula del partit es va reunir cap a les onze del matí a la seu. Es va desfer el conclave perquè Aragonès anés a Palau; allà Torra li explicaria què diria, en una cita de tot just 10 minuts. No va ser ni una reunió. Mentrestant, Torrent i les conselleres Ester Capella i Teresa Jordà van fer un cafè al bar La Celestina, a tocar de la seu.

Notícies relacionades

Aragonès va tornar amb una marca de temps que fa pensar que no es va quedar a sentir Torra i ho va fer per la ràdio del cotxe oficial. Un altre conclave. Aquest més tranquil, allunyada la tempesta d’un possible cessament col·lectiu. Consignes de treure un comunicat suau i no exposar-se als micros, per evitar cap declaració altisonant.

Després d’això, la reunió del Govern, que va transcórrer «com si no hagués passat res», segons un dels presents. Després, presentació dels pressupostos a càrrec d’Aragonès. La decisió de Torra va provocar que, paradoxalment, el primer acte de campanya fos el d’ERC. 

  • Seguiu tota l’actualitat política al canal de Telegram d’EL PERIÓDICO